Sorin Oprescu, primul clasat în topul politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei i-a devansat la capitolul încredere pe Crin Antonescu, Victor Ponta sau Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna aprilie la comanda ziarului „Adevărul“.

Sorin Oprescu are o cotă de încredere de 25,3%, fiind cel mai popular politician, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 4-13 aprilie 2012. Oprescu este susţinut de USL pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, iar faptul că este pe primul loc într-un sondaj la nivel naţional relevă interesul românilor pentru competiţia la nivelul Capitalei. De altfel, contracandidatul său în cursa pentru Bucureşti, Silviu Prigoană (PDL), este şi el pe locul 5 în topul încrederii, fiind cotat cu 13,2%.

Oprescu este avantajat şi de faptul că, în ultima perioadă, a fost în lumina reflectoarelor graţie organizării la Bucureşti a finalei Ligii Europa. Dacă în urmă cu câteva luni Oprescu era atacat de PDL pe tema stării jalnice a gazonului de pe „Arena Naţională", acum adversarii primarului general nu au mai avut această temă.

Liderul liberal Crin Antonescu este al doilea clasat, fiind cotat cu 24,4%. De altfel, Crin Antonescu a mai avut momente în care nu a fost cel mai bine clasat din partea USL, ceea ce a alimentat speculaţiile potrivit cărora ar putea să nu fie, în cele din urmă, desemnat drept candidat al alianţei la prezidenţiale. Înţelegerea dintre liderii USL prevede că va candida la prezidenţiale reprezentantul USL cel mai bine clasat în sondajele de opinie. Luna trecută însă, cele trei partide din USL (PSD, PNL şi PC) au ţinut un congres comun în care au decis că îl sprijini pe Crin Antonescu candidatura la prezidenţiale şi pe Victor Ponta pentru funcţia de premier.

Ungureanu, peste PDL

Victor Ponta este apreciat pozitiv de 24% din cei intervievaţi. Cercetarea a fost, însă,  realizată într-un moment în care USL era încă în opoziţie. Sondajele din ultimii 20 de ani au arătat că, în prima perioadă după instalarea într-o funcţie, cota de popularitate a unui politician creşte.  Mihai Răzvan Ungureanu are o cotă de încredere destul de ridicată - 23,5%. Cu toate acestea, Ungureanu, care la data sondajului era încă premier, nu a reuşit un transfer de imagine către PDL aşa cum spera preşedintele Traian Băsescu. Democrat-liberalii au rămas la 18% intenţie de vot, fiind acum pe locul trei în sondaje după USL şi Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PPDD).

Pentru Ungureanu ar fi fost şi greu să funcţioneze pe post de „locomotivă electorală" a PDL. El a ocupat funcţia de premier doar 78 de zile, timp insuficient pentru a produce un impact la nivelul opiniei publice.

Pro-Democraţia critică legea uninominalului

Reprezentanţii Asociaţiei Pro-Democraţia se declară consternaţi că actuala majoritate, fără consultări şi cu jumătate de an înainte de alegerile generale, a trecut prin Senat legea care introduce votul majoritar într-un singur tur pentru Parlament, făcând exact ceea ce criticau la vechea putere.

Reprezentanţii organizaţiei amintesc că partidele care formează acum majoritatea guvernamentală criticau, în urmă cu cinci luni, prevederile cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, invocând tocmai principiile pe care chiar ei le încalcă.

APD afirmă că aşa-numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulţi ani. „Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica, caricatural, diferitele forme ale sistemului majoritar", spun cei de la APD. Aceştia apreciază că sistemul electoral votat în Senat este „un serios pas înapoi", fiind folosit pe întreaga durată a regimului comunist în România.

„Atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniştii să concureze. Oare spre un astfel de regim ne îndreptăm?", scriu reprezentanţii organizaţiei. APD conchide spunând că acest sistem electoral „poate produce grave distorsiuni ale democraţiei reprezentative" şi că este, cel mai probabil, neconstituţional. Mai mult, sistemul produce guvernări neconsensuale, care, în condiţiile crizei actuale, pot creşte tensiunea socială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite