Sorin Oprescu: "Cu mine la bal, cu Geoană la spital"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul-doctor crede că actuala conducere a PSD a dus partidul la dezastru

- De ce consideraţi că sunteţi mai bun decât contracandidaţii dumneavoastră la funcţia de preşedinte al PSD?
- Am mai spus-o şi cu alte ocazii: poate nu sunt eu cel mai bun pentru postul de preşedinte al PSD, dar cu siguranţă sunt mai bun decât Mircea Geoană. şi să vă spun şi de ce sunt mai bun decât Mircea pe care, de altfel, îl stimez. Sunt mai bun pentru că tot ce am realizat în politică, am realizat prin forţe proprii. Eu nu am beneficiat de conspiraţii ca să urc treptele ierarhice ale partidului.
- Ce şanse credeţi că are Mircea Geoană? Dar Sorin Oprescu?
- Nu ştiu ce şanse are Mircea Geoană la Congresul din 10 decembrie... Ştiu, însă, că Mircea a avut o şansă imensă după Congresul din 2005 şi a ratat-o. Pentru că s-a înconjurat de aceiaşi consilieri care au dus partidul în jos. Eu nu voi repeta această greşeală.
- Dacă veţi câştiga, care este echipa cu care vreţi să lucraţi?
- Aş vrea să lucrez cu o echipă care este capabilă să ducă PSD în topul preferinţelor românilor. Cine doreşte acest lucru va fi oricând în echipa mea. Cine nu, nu.
- Pe câţi din actuala echipă de conducere i-aţi păstra? Dar pe Mircea Geoană?
- Înţeleg că vreţi să vă dau nişte nume. Dar să ştiţi că nu acestea sunt importante acum.
- Ce nu vă place acum la PSD şi vreţi să se schimbe?
- În primul rând nu vreau să se transforme în altceva decât PSD. El trebuie să reprezinte o stângă puternică, singura forţă de stânga, dacă vrem să fim exacţi. Iar această forţă este dată, în primul rând, de oamenii din partid, şi nu mă refer aici la cei din conducere sau personajele mediatizate, ci la membrul simplu, poporul PSD, cum îmi place mie să spun.
- Care va fi atitudinea pe care o veţi avea faţă de Ion Iliescu şi Adrian Năstase?
- Voi avea atitudinea pe care aceşti oameni o merită. Cei care au încercat să îl îndepărteze pe Ion Iliescu de la conducerea partidului au făcut o mare greşeală. Adrian Năstase are meritul de a fi guvernat în perioada 2000-2004. O guvernare fericită şi cu multe realizări de care se profită mult şi se vorbeşte prea puţin. Din păcate are şi greşeli la activ.
- Spuneţi că se fac tot felul de jocuri de culise. Cine le face şi de ce?
- Toată conducerea actuală a partidului este băgată în nişte combinaţii şi învârteli care nu face cinste partidului. Baronii fac schimb de voturi contra funcţii şi îşi negociază poziţia în partid în funcţie de abilităţile şmechereşti ale fiecăruia.
- Credeţi că înţelegerile preliminare vor stabili viitorul preşedinte, înainte de a se ajunge la urne?
- Dacă aş crede asta, nu aş mai candida, nu?
- Ce faceţi dacă pierdeţi?
- Să fie clar, eu merg la Congres să câştig. Dacă totuşi pierd, în urma sforăriilor băieţilor acelora de care vorbeam mai devreme, spun un simplu: uite na! şi merg mai departe.
- Care este persoana cea mai indicată pentru a fi candidatul PSD la preşedinţia ţării?
- E prea devreme să ne punem astfel de probleme. Eu am pierdut în Bucureşti, în 2000, pe mâna oamenilor noştri, după 11.000 de voturi anulate, Adrian Năstase a pierdut tot din vina băieţilor care se ocupau de strategia electorală. Deşi se pregăteşte asiduu, cred că Mircea Geoană nu poate fi printre candidaţi. El este cel care a luat cel mai rău bătaie de la Băsescu în 2004. Din păcate, vedem sondajele de opinie, nici măcar electoratul nostru nu l-ar vota. Culmea, ar merge cu Băsescu!
- Are Sorin Oprescu un slogan electoral?
- Nu cred că această competiţie internă are nevoie de vreun slogan din partea candidaţilor. Dar, dacă vreţi să ne distrăm un pic, sloganul meu ar fi: "PSD - ori la bal, ori la spital!". La spital, culmea, cu Geoană, la bal - cu mine.

"Cred că Geoană nu mai are niciun drept moral să dea lecţii de conducere"
"Ne amintim cu toţii când preşedintele Mircea Geoană i-a etichetat public, drept golani, pe toţI parlamentarii care aveau altă opine decât domnia sa în privinţa lui Adrian Năstase. Am o misiune grea la PSD Bucureşti, atât timp cât tot ce încerc să construiesc eu azi, se dărâmă mâine prin grija manevranţilor domnului Geoană, instigaţi împotriva mea. Mă acuză domnul Geoană că jignesc 1400 de delegaţi la congres. S-au făcut promisiuni la câţiva şefi de organizaţii judeţene care au dat indicaţii precise cu cine trebuie să voteze. După experienţa dezastroasă Mircea Geoană-preşedinte PSD, cred că domnul Geoană nu mai are nici un drept moral să dea lecţii de conducere sau să facă aprecierei la adresa unora."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite