Sondaj: Politicienii turnători vor ajunge în iad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

liberalii urmând a beneficia de 42,7% din sufragii. Doar 0,3% din alegătorii Alianţei ar vota un alt partid, iar 3% nu s-au hotărât ce vor face dacă liberalii şi democraţii se vor despărţi.

liberalii urmând a beneficia de 42,7% din sufragii. Doar 0,3% din alegătorii Alianţei ar vota un alt partid, iar 3% nu s-au hotărât ce vor face dacă liberalii şi democraţii se vor despărţi. Totuşi, PNL a reuşit în ultima lună să recupereze trei procente din electoratul Alianţei, în condiţiile în care, la sondajele similare din iulie şi august, liberalii au obţinut 40% din opţiunile D.A.
Parlamentarii dovediţi că au colaborat cu Securitatea ar trebui să demisioneze, în opinia a 65% din cei chestionaţi şi chiar să li se interzică dreptul de a mai ocupa funcţii publice (66%). De reţinut este şi viziunea repondenţilor asupra consecinţelor spirituale pe care le vor suporta informatorii fostei Securităţi - 37% consideră că Dumnezeu îi va trimite pe cei mai mulţi în iad, iar 3 la sută cred că aceştia vor ajunge în rai. Ce-i drept, 60 la sută nu au ştiut ce să răspundă la o asemenea întrebare.
Băsescu, Stolojan şi Becali, lideri în topul încrederii
şeful statului se bucură de încrederea a 54% din electorat, fiind secondat de Theodor Stolojan - 38% şi Gigi Becali - 35%. În mod mai mult sau mai puţin surprinzător, pe locul al patrulea se situează deputatul independent Mona Muscă, cu 34% din opţiuni, ea fiind urmată de premierul Tăriceanu, cu 29%, şi de preşedintele PSD, Mircea Geoană, cu 27%. Comparativ cu sondajul similar al BCS din luna august, preşedintele Traian Băsescu a înregistrat o creştere a încrederii de două procente - de la 52% la 54% - Călin Popescu Tăriceanu s-a menţinut la 29%, iar Gigi Becali a urcat şase puncte procentuale.
Pe de altă parte, românii sunt de părere că şeful statului a jucat cel mai important rol în campania de deconspirare a foştilor securişti (40%). În schimb, 12% din cei intervievaţi apreciază că meritul este al PNL. Afirmaţia potrivit căreia deconspirarea foştilor securişti şi informatori reprezintă un atentat la siguranţa naţională, orchestrat de serviciile secrete străine, este considerată, în mare parte, adevărată de 26% din repondenţi. În accepţiunea a 49%, doar anumite direcţii ale fostei Securităţi au făcut poliţie politică.
Preşedintele, interesat de electoratul PSD
Românii, în proporţie de 55%, văd în nominalizarea senatorului PSD George Maior la şefia SRI o strategie a lui Traian Băsescu de a câştiga electoratul social-democraţilor. 39% afirmă însă că, prin gestul său, şeful statului a urmărit să dea o lovitură PNL, în vreme ce 33% exclud această posibilitate.
Întrebaţi dacă, în locul lui Traian Băsescu, ar fi propus un membru al PSD la conducerea SRI, 38% din cei chestionaţi au spus că ar fi procedat la fel, iar 32% au susţinut contrariul.
În altă ordine de idei, aproximativ 61% din populaţie sprijină retragerea trupelor româneşti din Irak, numai 27% considerând că militarii trebuie menţinuţi în teatrele de operaţiuni din Golf.
Sondajul BCS a fost realizat în perioada 10-16 octombrie a.c., pe un eşantion de 1.104 persoane în vârstă de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 3%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite