Sondaj: Rusia, Franţa şi Ungaria - principalii duşmani ai României. SUA, cel mai bun prieten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a opus aderării României la spaţiul Schengen, Franţa a reuşit să-şi atragă ostilitatea românilor şi să devanseze Ungaria în topul statelor percepute ca duşmani de către populaţie, potrivit unui sondaj IRES.

Citiţi şi: Baconschi: Franţa nu s-a opus niciodată de principiu aderării României la Schengen

Rusia rămâne în continuare, în ochii românilor, cel mai mare duşman al ţării, fiind urmată de Franţa şi Ungaria.

Circa un sfert dintre români nu văd cu ochi buni intenţiile Moscovei privind România, în timp ce 18% dintre conaţionalii noştrii consideră că Franţa este cel mai mare duşman al ţării.

În ceea ce priveşte statele-prietene, se pare că românii l-au crezut pe Traian Băsescu atunci când a anunţat axa Washington-Bucureşti, deoarece consideră Statele Unite drept cel mai bun prieten pe care îl are România pe plan extern.

Potrivit sondajului realizat de IRES, numai 3% dintre români percep SUA ca fiind un duşman al României, în timp ce 24% îi consideră pe americani prietenii noştri cei mai buni.

Spania şi Italia, ţări preferate de imigranţii români, sunt, la rândul percepute drept state-prietene.

Mai bine de jumătate dintre români consideră că politica externă a Bucureştiului era ceva mai bună înainte de 1989 şi numai 26% sunt de părere că relaţiile internaţionale ale României sunt mai bune acum decât erau în perioada regimului comunist, iar 12% nu observă nicio diferenţă.

Sondajul IRES, intitulat ''Evaluarea percepţiei românilor privind politica externă a României'' a fost realizat în perioada 2-3 februarie, pe un esantion de 1.111 persoane peste 18 ani, şi are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite