Societatea civilă taxează avionul intelectualilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG-urile critică cheltuirea fondurilor publice pentru întâlnirile private ale preşedinţiei Societatea civilă consideră inadmisibilă cheltuirea de către Administraţia Prezidenţială

ONG-urile critică cheltuirea fondurilor publice pentru întâlnirile private ale preşedinţiei

Societatea civilă consideră inadmisibilă cheltuirea de către Administraţia Prezidenţială a peste 11.000 de euro, bani publici, pentru facilitarea unei întâlniri private între preşedintele Traian Băsescu şi câţiva formatori de opinie. Mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri au apreciat că atât instituţia prezidenţială, cât şi cei care au beneficiat de tratamentul oferit din banii contribuabililor ar trebui să dea explicaţii şi să facă publice motivele pentru care s-a recurs la un asemenea mijloc de transport.

Administraţia Prezidenţială a plătit peste 37.000 RON pentru deplasarea dus-întors cu avionul, pe ruta Bucureşti-Constanţa, a patru intelectuali: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici şi Cătălin Avramescu. Cei în cauză fuseseră convocaţi de către preşedintele Traian Băsescu, în data de 13 iunie, la o întâlnire privată într-o vilă de protocol din Neptun, pentru a discuta despre legea lustraţiei şi necesitatea reformei constituţionale.

Preşedinţia, invitată să dea explicaţii

"Este inadmisibil. În principiu, astfel de consultări ar trebui să fie publice, nu să fie ascunse de ochii presei. Evident că nu este firesc să pui o aeronavă la dispoziţie pentru o întâlnire de genul ăsta. Nici măcar nu a existat o situaţie de urgenţă care să motiveze o astfel de soluţie", ne-a declarat Renate Weber, preşedinte al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. Ea a atras atenţia că interlocutorii preşedintelui nu au fost reprezentanţi ai societăţii civile, ci formatori de opinie. "La domnul Patapievici, care este înalt funcţionar al statului, pălăria de societate civilă nu prea se mai potriveşte", a explicat Weber. În prezent, Patapievici întruneşte calitatea de director al Institutului Cultural Român, iar Cătălin Avramescu este în curs de validare pentru Consiliul de Administraţie al SRTV. "Dacă deplasarea s-a efectuat pe bani publici, atunci este o informaţie de interes public. Administraţia Prezidenţială are tot interesul să explice situaţia, în timp ce, pentru cei invitaţI, este o chestiune de onoare, de respect faţă de opinia publică", a subliniat Renate Weber.

Urgenţa întrevederii, sub semnul întrebării

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, a declarat că preşedinţia trebuie să dea explicaţii legate de caracterul şi utilitatea pentru preşedinte a vizitei grupului de intelectuali. Directorul adjunct al IPP a precizat că, în general, dacă persoanele nu au funcţii în stat şi nu se justifică urgenţa unei întrevederi, nu ar avea sens să se fi decontat nici măcar biletul de tren al celor în cauză. Moraru a apreciat că lucrurile ar fi stat altfel dacă preşedintele ar fi declarat că avea nevoie urgentă să se consulte cu nişte lideri de opinie.

"Dacă a fost vorba de o delegaţie care a mers în baza unui program de interes public, atunci nu e nicio problemă. Dacă însă întâlnirea a avut un caracter privat, atunci ne-am afla în afara principiilor de integritate publică. Legea prevede clar că fondurile publice se folosesc numai în chestiunile de interes public", a declarat, la rândul său, Victor Alistar, preşedintele Transparency International România.

Este inadmisibil. În principiu, astfel de consultări ar trebui să fie publice, nu să fie ascunse de ochii presei. Evident că nu este firesc să pui o aeronavă la dispoziţie pentru o întâlnire de genul ăsta.
Renate Weber,
preşedinte al Fundaţiei pentru
o Societate Deschisă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite