Socialiştii europeni, solidari cu eforturile USL de apărare a democraţiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova
Dan Şova

Mai mulţi europarlamentari socialişti şi-au exprimat, marţi, la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri organizate la Parlamentul European de delegaţia română din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor, "solidaritatea cu eforturile USL de apărare a democraţiei în România", informează un comunicat de presă al Uniunii Social Liberale.

Membrii delegaţiei USL, formată din Dan Şova, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, au prezentat evoluţiile politice din România din ultimele luni şi au subliniat că statul de drept nu a fost sub nicio formă încălcat în cursul procedurii parlamentare constituţionale de suspendare a lui Traian Băsescu.

"Reprezentanţii social-democraţi au prezentat partenerilor europeni acţiunile întreprinse de USL, în conformitate cu deciziile majorităţii parlamentare şi cadrul legal-constituţional în vigoare. De asemenea, au expus principalele măsuri adoptate de Guvernul Ponta pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor şi combaterea corupţiei instituite de clientela PDL", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, în cadrul conferinţei, membrii Grupului Socialist au criticat "imixtiunea brutală" a unor membri ai Comisiei Europene în procesul politic intern dintr-un stat membru al Uniunii.

"În intervenţia sa, Pino Arlacchi, europarlamentar italian, a declarat că >>Guvernul şi Parlamentul României au fost victimele unei lovituri informaţionale, condusă de profesionişti în dezinformare<<. Reprezentantul Partidului Democratic din Italia a acuzat dublul standard de care a dat dovada Comisia şi tratamentul inadmisibil pe care acest for l-a aplicat României. Cele 11 puncte transmise de Barroso premierului Ponta reprezintă un act arogant de violare a suveranităţii naţionale şi a prerogativelor Parlamentului român", a subliniat Pino Arlacchi.

De asemenea, Libor Roucek, vicepreşedintele Grupului Socialist, şi-a exprimat solidaritatea cu acţiunile întreprinse de USL împotriva abuzurilor regimului Băsescu şi a pledat pentru un efort solidar al Socialiştilor Europeni în apărarea democraţiei în statele membre.

"La rândul său, Zita Gurmai, preşedinta organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni, a criticat lipsa de reacţie a Comisiei Europene faţă de derapajele anti-democratice ale PDL, membru al Grupului Popularilor Europeni, şi preocuparea excesivă şi nelegitimă pentru a opri accederea la guvernare a forţelor de stânga", se arată în comunicat.

Conferinţa din cadrul Grupului Socialist precede discuţia care va avea loc mâine în plenul Parlamentului European în legătura cu situaţia din România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite