Socialiştii europeni negociază un post mai bun pentru Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barroso, în care îi va cere acestuia "sporirea" mandatului lui Orban.Swoboda cere minorităţile pentru Bucureşti"Nu suntem prea mulţumiţi că reprezentantul unei ţări mari şi importante a

Barroso, în care îi va cere acestuia "sporirea" mandatului lui Orban.
Swoboda cere minorităţile pentru Bucureşti
"Nu suntem prea mulţumiţi că reprezentantul unei ţări mari şi importante a primit un miniportofoliu, ca să-i spun aşa, din punct de vedere politic. Aşa încât îl vom întreba pe domnul Barroso de ce a făcut această alegere. Am dori să asistăm la o schimbare", a declarat Swoboda pentru BBC. Precizând că PES nu s-a consultat încă cu celelalte partide politice din Legislativul european, vicepreşedintele socialiştilor a declarat că ar bine ca mandatul alocat României, multilingvismul, să fie îmbinat cu problema minorităţilor. Swoboda a început deja consultările cu europarlamentarii din celelalte grupuri politice pe această temă şi se va întâlni cu Barroso săptămânile următoare, înaintea audierii candidatului român în comisiile PE. Înfiinţarea unui post de comisar pentru minorităţi este o propunere mai veche, lansată de un europarlamentar socialist. Liderul Grupului Liberal-Democrat din PE, Graham Watson, declara în septembrie, înainte de nominalizarea noilor comisari, agenţiei bulgare "Focus", că România sau Bulgaria ar putea primi un post care să cuprindă şi problema minorităţilor.
Dialogul Tăriceanu-Barroso a dat rezultate nesatisfăcătoare
Alocarea unui "miniportofoliu" lui Orban nu este "neapărat un efect al confuziei care a înconjurat desemnarea candidatului român", spune europarlamentarul socialist, care a criticat foarte dur nominalizarea de către premierul Călin Popescu Tăriceanu a lui Varujan Vosganian. Totuşi, comunicarea dintre Barroso şi Tăriceanu nu a funcţionat cum trebuie şi de aceea nu a dat rezultate satisfăcătoare nici la nominalizarea celui de-al doilea candidat român pentru CE, crede Swoboda. "Eu nu cunosc ce dialog şi ce mod de comunicare există între guvernul român şi domnul Barroso. Rezultatul acestui dialog nu a fost satisfăcător în prima rundă, iar în cea de-a doua rundă nu e încă satisfăcător. Deci cred că ceva s-a petrecut în această comunicare, care nu a dat rezultatul optim şi asta e deplorabil", a explicat el.
Audierile în PE pot schimba domeniul alocat României
Swoboda a declarat pentru Adevărul că alocarea portofoliilor pentru cei doi noi comisari nu este o decizie finală. "Nici propunerea pentru preluarea de Meglena Kuneva a domeniului
protecţiei consumatorului
nu este o hotărâre definitivă, ci deocamdată doar o propunere a lui Barroso", a afirmat vicepreşedintele PES. El a precizat că după audierile în PE se va decide dacă dl Orban şi dna Kuneva sunt potriviţi pentru portofoliile propuse. "Parlamentul European poate schimba portofoliile celor doi noi comisari", a subliniat Swoboda. Deşi rolul PE în numirea comisarilor este unul consultativ, Barroso a declarat de mai multe ori că va ţine cont de părerea PE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite