Social-democraţii, între moţiune şi ordonanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decât să dea jos guvernul prin moţiune de cenzură, liderii PSD plănuiesc să ajungă la Palatul Victoria, ameninţând că resping ordonanţa de reorganizare a Cabinetului Tăriceanu II . PSD

Decât să dea jos guvernul prin moţiune de cenzură, liderii PSD plănuiesc să ajungă la Palatul Victoria, ameninţând că resping ordonanţa de reorganizare a Cabinetului Tăriceanu II .

PSD deschide un nou front în încercarea de a obţine intrarea la guvern, ameninţându-l pe Tăriceanu cu respingerea ordonanţei de reorganizare a Executivului. În PSD umblă zvonul că Geoană s-ar fi întâlnit, zilele trecute, cu şeful statului. Ion Iliescu îi trage preşul de sub picioare lui Mircea Geoană, declarând că "moţiunea nu este scop în sine". Astăzi are loc şedinţa Biroului Permanent Naţional, unde se va discuta despre ordonanţa de urgenţă şi se va citi texul moţiunii, iar mâine pesediştii se vor reuni în Comitetul Executiv Naţional care va lua o decizie finală asupra moţiunii de cenzură.

Surse din PSD au afirmat că negocierile social-democraţilor cu democraţii nu s-au concretizat cu avantaje pentru PSD, iar liberalii nu au fost nici ei deschişi discuţiilor. În PSD umblă zvonul că Mircea Geoană s-ar fi întâlnit zilele trecute cu Traian Băsescu pentru a discuta, cel mai probabil, despre evoluţia scenei politice după depunerea moţiunii în parlament. Potrivit unor surse din partid, Geoană a avut însă întâlniri cu membrii de partid care se opun introducerii moţiunii.

"Moţiunea se depune luni"

Dintre vicepreşedinţii PSD, doar Cristian Diaconescu a rămas ferm pe poziţii, declarând că social-democraţii vor depune cu siguranţă, cel mai târziu lunea viitoare, moţiunea de cenzură. "Nu există niciun argument ca odată ce ne-am asumat această decizie să nu o ducem până la capăt. Responsabilitatea sau rezultatele ei vor fi discutate ulterior", a precizat Diaconescu. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este ceva mai rezervat. El a declarat pentru "Adevărul" că în Comitetul Executiv Naţional de mâine se va lua o decizie finală. "Decizia Comitetului Executiv Naţional de acum două săptămâni a fost că se va revedea ca să se ia decizia finală", a spus Iliescu, care a precizat că încă nu s-a ajuns la un text final. Potrivit lui Iliescu, decizia în CEX se va lua după ce se vor discuta rezultatele negocierilor. "Moţiunea nu este scop în sine", a afirmat Iliescu.

Grupul de la Cluj ameninţă

Vasile Puşcaş, unul dintre liderii grupului de la Cluj, a remis o declaraţie de presă în care spune că toţi liderii social-democraţi trebuie să fie responsabili de efectele moţiunii de cenzură şi sugerează că o parte din colegii săi au proiectat împreună cu alte partide "o Antantă de torpilare" a acesteia. "Moţiunea de cenzură ar trebui în fapt să demonstreze capacitatea PSD de a fi un partid de opoziţie puternic, capabil să ofere o alternativă la actuala guvernare. (...) Toţi liderii PSD vor fi responsabili în faţa militanţilor săi, dar şi a cetăţenilor României de rezultatele şi efectele acestei moţiuni de cenzură", afirmă Puşcaş.

Culisele respingerii Ordonanţei 25

Potrivit unor surse parlamentare din PSD, substratul ameninţărilor cu respingerea ordonanţei nu ar fi înlăturarea premierului Tăriceanu, ci sunt o metodă de a-i convinge pe liberali să vină la masa negocierilor. "Ei au cerut sprijin pentru votarea ordonanţei care are caracter organic. Noi le-am spus <> . Aşa că ei au convenit măcar să stăm de vorbă", a declarat unul dintre parlamentarii PSD. Liberalii au spus că nu au ce discuta cu PSD şi că aşteaptă moţiunea de cenzură.

PSD încearcă o năstruşnicie juridică

Social-democraţii ame-ninţă că vor înlătura Cabinetul Tăriceanu prin respingerea, în parlament, a ordonanţei de reorganizare a aparatului de lucru al guvernului. Deşi opinia cvasiunanimă a juriştilor este că, din punct de vedere constituţional, demersul frizează absurdul, senatorul Doru Ioan Tărăcilă şi vicepreşedintele PSD Ion Toma argumentează că un vot negativ asupra ordonanţei cu pricina (nr. 25/2007) ar echivala cu plecarea din guvern a unor miniştri liberali.

Guvernul este demis prin moţiune

Legea fundamentală nu lasă însă loc de interpretare în privinţa demiterii echipei de la Palatul Victoria, acest lucru fiind posibil doar prin retragerea încrederii ce i-a fost acordată de către senatori şi deputaţi. Articolul 110, alineatul 2 din Constituţie prevede că: "Guvernul este demis la data retragerii de către parlament a încrederii acordate." Se mai schimbă guvernul dacă primul-ministru demisionează, şi-a pierdut drepturile electorale, este incompatibil, a decedat sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Pesediştii se bazează pe faptul că ministerele, nouă la număr, înfiinţate prin Ordonanţa de Urgenţă 25 din aprilie 2007, trebuie să aibă o lege de organizare şi funcţionare. În cel mai rău caz, Cabinetul Tăriceanu II poate emite o nouă ordonanţă.

Mihai Voicu: "Luăm în calcul emiterea unei noi ordonanţe"

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, a declarat, ieri, că guvernul ia în calcul emiterea unei noi ordonanţe de urgenţă cu privire la structura Cabinetului Tăriceanu II, în cazul în care Senatul o va respinge pe cea veche. "Dacă ordonanţa este respinsă, nu se întâmplă absolut nimic. Pur şi simplu se revine la vechea structură a agenţiilor aflate în subordinea Exectivului şi a Secretariatului General. Există mai multe mijloace pe care le avem la dispoziţie pentru a repara acest accident", a explicat Voicu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite