Soarta unei legi fraudate, la mâna preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale au dat undă verde pentru ca Legea pensiilor să fie trimisă preşedintelui la promulgare
Judecătorii Curţii Constituţionale au dat undă verde pentru ca Legea pensiilor să fie trimisă preşedintelui la promulgare

Curtea Constituţională a declarat Legea pensiilor constituţională, decizie prin care este pusă sub tăcere fraudarea votului în şedinţa Camerei Deputaţilor condusă de Roberta Anastasie. Opoziţia i-a cerut lui Traian Băsescu să nu promulge actul normativ, în caz contrar urmând să declanşeze procedura de suspendare.

Verdictul judecătorilor constituţionalişti vine la o săptămână de la prima dezbatere, când aceştia au amânat pronunţarea, spunând că au nevoie de mai mult timp ca să analizeze contestaţia Opoziţiei.

Mai citeşte şi:

Fraudarea Legii pensiilor poate complica relaţia cu FMI

Surse  politice susţin că raportul de forţe în interiorul Curţii Constituţionale (CC) ar fi fost de cinci la patru în favoarea constituţionalităţii. Potrivit aceloraşi surse, cel care ar fi înclinat balanţa în favoarea constituţionalităţii actului normativ ar fi fost judecătorul Ion Predescu, fost parlamentar PSD, informaţia fiind confirmată de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

În aşteptarea motivării

Ion Predescu a susţinut însă că datele legate de votul de la CCR sunt inexacte. Nici preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, nu a dorit să comenteze votul, afirmând că trebuie aşteptată motivarea deciziei. El a evitat să spună dacă magistraţii s-au pronunţat pe acuzaţiile de fraudare a votului la Legea pensiilor sau doar pe conţinutul actului normativ contestat de Opoziţie.

Social-democraţii au fost primii care au reacţionat la decizia Curţii. Liderul partidului, Victor Ponta, a anunţat că îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi va solicita să nu promulge actul normativ, ci să îl retrimită Parlamentului. El a reafirmat că dacă şeful statului va promulga o lege adoptată „fraudulos", atunci PSD va declanşa procedura de suspendare din funcţie a acestuia.

Suspendarea este însă în acest moment greu de pus în practică deoarece social-democraţii nu au majoritatea necesară. „Dacă preşedintele va promulga legea şi va legaliza frauda săvârşită în Parlament, atunci vom începe negocierile cu toate partidele parlamentare pentru a strânge majoritatea de care avem nevoie pentru a declanşa suspendarea", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Potrivit lui Moldovan , PSD nu a discutat, deocamdată, cu PNL despre suspendarea şefului statului. Liberalii au declarat deja că susţin încercarea de suspendare în cazul în care Traian Băsescu promulgă legea.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a cerut lui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor şi să o trimită Parlamentului pentru reexaminare pe fond şi pentru a fi adoptată prin proceduri legale.

„Decizie politică"

El a declarat că legea „inechitabilă" şi „injustă" a fost adoptată prin „cea mai scandaloasă şi mai dovedită public fraudă din Parlament, respectiv numărătoarea Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu-Cotoi".

„Faptul că decizia a fost adoptată cu clasicul deja scor de cinci la patru şi că a ignorat toate obiecţiunile pe care le-am făcut în întâmpinarea Curţii ne face să ne gândim - nu are rost să fim ipocriţi - la o decizie cu caracter politic", a mai spus Antonescu.

Legea pensiilor urmează să ia drumul Palatului Cotroceni pentru a fi promulgată de şeful statului. Ioan Oltean a declarat că, dat fiind verdictul Curţii, nu vede niciun obstacol pentru ca Traian Băsescu să nu o promulge.

Ce prevede actul normativ

Principala modificare pe care o aduce noua Lege a pensiilor se referă la egalizarea vârstei de pensionare. Astfel, până în 2030, atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În prezent, bărbaţii pot ieşi din câmpul muncii la 62 de ani, iar femeile la 58.

O altă modificare se referă la pensiile parlamentarilor, diplomaţilor sau aviatorilor, care vor avea valori mai mici după eliminarea legilor speciale. Actul normativ prevede şi menţinerea punctului de pensie la nivelul actual, adică 39,9% din salariul mediu brut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite