Soarta lui Ungureanu depinde de opt voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

USL a strâns 223 de voturi din cele 231 necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Un grup de patru parlamentari PDL negociază, de asemenea, cu Opoziţia.

Liderii USL au intrat pe ultima sută de metri cu negocierile pentru adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, programată pentru vineri.

Pentru demiterea Guvernului este nevoie de 231 de voturi, din totalul celor 260 de parlamentari. În prezent, USL are 219 parlamentari - 69 de senatori şi 150 de deputaţi. Ieri, Opoziţia a făcut două noi achiziţii: senatorul Ion Sbîrciu a trecut de la PDL la PC, iar deputatul Eugen Uricec a părăsit PDL pentru PSD.

Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, a confirmat, ieri, că va părăsi PDL și se va înscrie în PSD, asigurând în acest fel încă un vot pentru moţiunea de cenzură. „Am de gând să fac acest pas. Nu ştiu când am să-l fac, astăzi, mâine, poimâine. O să văd, dar în mintea mea există în acest moment această variantă", a spus Filip.

Alţi doi parlamentari care nu sunt membri USL au anunţat, de asemenea, că vor vota moţiunea de  cenzură. Este vorba de Iosif Drăgulescu (PDL) şi de Mircea Giurgiu (independent). Potrivit unor surse liberale, un alt parlamentar independent care ar urma să voteze moţiunea de cenzură este fostul membru PNL Dan Ilie Morega. În total, în favoarea moţiunii de cenzură ar exista 223 de voturi sigure, afirmă liberalii.

Un alt vot ar putea veni de la senatorul independent Mircea Geoană, care declara într-un interviu pentru ziarul „Adevărul" că este posibil să voteze moţiunea de cenzură depusă de USL.

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Victoraş, treci la tablă!


Negocieri cu parlamentari PDL

Numărul de voturi ar putea creşte dacă Opoziţia va finaliza favorabil negocierile declanşate cu alţi patru parlamentari ai Puterii. Senatorul PDL Dorel Borza a anunţat, recent, că va susţine candidatul PNL la Primăria Timişoara, ceea ce a alimentat speculaţiile cu privire la o posibilă plecare la PDL. Deputatul PDL de Bihor Ştefan Seremi se află în negocieri avansate cu liberalii, iar senatorul PDL Mihai Niţă ar putea trece la PSD.

Tot ieri, liberalii au anunţat, prin vocea liderului de grup din Senat, Puiu Haşotti, trecerea senatorului Marian Rasaliu la PNL. Rasaliu a dezminţit că ar părăsi PDL în favoarea PNL. Haşotti a susţinut, însă că Rasaliu a avut discuţii cu mai mulţi lideri liberali, inclusiv cu Crin Antonescu, şi s-a arătat surprins în faţa anunţului lui Rasaliu.

Liberalii afirmau, ieri, că Rasaliu s-ar fi răzgândit în urma unor discuţii cu liderii PDL. De altfel, ziua de ieri s-a dovedit a fi una foarte agitată pentru democrat-liberali.

Contraatacul lui Boc

Confruntaţi cu noi plecări din partid, susţinătorii lui Emil Boc l-au acuzat pe Vasile Blaga că s-ar afla în spatele dezertărilor din PDL.  Acuzaţia a pornit de la faptul că vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, care ieri şi-a anunţat intenţia de a părăsi PDL, este un susţinător al lui Vasile Blaga. De asemenea, un alt parlamentar PDL aflat în negocieri cu liberalii, Ştefan Seremi, este un susţinător al lui Vasile Blaga.

Boc a dat buzna în biroul lui Vasile Blaga de la Senat pentru a calma spiritele, şi după această întâlnire la vârful PDL a apărut şi anunţul lui Rasaliu că nu va pleca din PDL.

Chiar dacă se afla în recul, PDL a reuşit, ieri, să respingă, în conducerea Parlamentului, cererea Opoziţiei ca moţiunea de cenzură să fie votată joi. Parlamentarii PDL au programt votul pentru ziua de vineri, motivul oficial fiind agenda externă încărcată a prim-ministrului Mihai Răzvan Ungureanu.

În realitate, liderii PDL mizează că, la final de săptămână, o parte din parlamentari nu vor fi prezenţi. Absenteismul ar fi în favoarea PDL, pentru că USL trebuie să strângă 231 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, iar democrat-liberalii au ordonat propriilor parlamentari să nu voteze. 

"În secunda în care vorbim, ne mai lipsesc nişte voturi, pentru a fi extrem de corecţi. Mai degrabă puţine, decât multe. ''
Mihai Voicu vicepreşedinte PNL

"O să mai apară solicitări din partea parlamentarilor care vor trece de partea Opoziţiei sau vor afirma că vor vota moţiunea.''
Mircea  Duşa liderul grupului PSD  din Camera Deputaţilor

Antonescu: Dacă moţiunea trece, USL face guvernul

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că USL trebuie să-şi asume guvernarea dacă moţiunea de cenzură trece, iar Victor Ponta ar trebui să fie premier.

„A strânge 231 de voturi este greu, dar nu este imposibil şi probabil dinamica acestei săptămâni, vreau să spun dinamica de transfer politic, ar putea să ne ofere surprize", a comentat liberalul şansele USL de a demite Guvernul.

„S-a vehiculat din partea cealaltă ideea că noi nu am dori ca această moţiune de cenzură să treacă. Dorim, şi suntem gata să ne asumăm, dacă această moţiune de cenzură trece, şi responsabilitatea susţinerii unui Guvern până la alegeri deoarece nu are altcineva cine să o facă. Dacă moţiunea trece, numai USL mai poate face o majoritate", a mai spus copreşedintele USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite