Soarta lui Geoană, decisă astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană spune că porecla i-a prins bine
Geoană spune că porecla i-a prins bine

Mircea Geoană află astăzi dacă mai face sau nu parte din Partidul Social Democrat.

UPDATE: Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a scris pe blogul său, înaintea Comitetului Executiv care se reuneşte la ora 16.00, că organizarea unui Congres Extraordinar este "imperios necesară".

Mircea Geoană a comentat pe blog că PSD "bâjbâie" şi se îndreaptă spre un eşec electoral, chiar înainte de şedinţa în cadrul căreia se va decide dacă va fi exclus din partid.

"Miza şedinţei de mâine (astăzi -n.red) trebuie să fie legată de viitorul partidului şi de soarta sa în alegeri. Adevărul este că de un an şi jumătate, PSD se scufundă într-o criză profundă a direcţiei strategic. Partidul merge într-o direcţie greşită, mai ales pentru că nu merge cu adevărat în vreo direcţie, ci bâjbâie. Reuniunea Comitetului Executiv Naţional este, poate, ultima şansă de a mai îndrepta lucrurile. Un Congres Extraordinar este imperios necesar. Nici măcar acţiunea de suspendare nu trebuie să oprească această inevitabilă clarificare", a scris preşedintele Senatului.

Comitetul Executiv (CEx) al partidului va decide prin vot dacă va adopta sau nu raportul Comisiei de Integritate care recomandă excluderea lui Geoană din PSD.

Mircea Geoană şi-a luat ieri la revedere de la colegii senatori din PSD şi a decis să nu conducă  şedinţa de plen a Senatului.
El a mers la discuţia cu senatorii din grupul PSD şi le-a spus că, indiferent de ce se va întâmpla la reuniunea Comitetului Executiv, vor rămâne în relaţii bune.

Geoană a afirmat, de mai multe ori, că, dacă va fi exclus din PSD, îşi va continua cariera politică.

Din Comitetul Executivcare urmează să decidă soarta lui Geoană fac parte 57 de lideri PSD cu drept de vot: vicepreşedinţii partidului plus liderii organizaţiilor judeţene.

Când a început excluderea

Liderii actuali ai PSD se aşteptată ca votul din CEx să fie similar cu cel din Comisia de Integritate pentru că membrii comisiei sunt numiţi de şefii de filiale. Victor Ponta a discutat în ultimele zile cu liderii filialelor pentru a primi asigurări că excluderea va fi votată.


Soarta lui Mircea Geoană a fost decisă în urmă cu două săptămâni, când Biroul Permanent Naţional al PSD a decis înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean la conducerea Senatului. Mircea Geoană a catalogat atunci iniţiativa ca fiind greşită. Conducerea partidului l-a acuzat de încălcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei BPN. În acelaşi timp, Victor Ponta a sesizat Comisia de Integritate a formaţiunii în cazul fostului preşedinte al PSD.

Pe 13 noiembrie, Comisia de integritate a PSD a decis, cu 43 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi două abţineri, să recomande Comitetului Executiv Naţional excluderea lui Mircea Geoană din partid.

Decizia a fost luată înainte ca Geoană să ajungă la sediul partidului, unde fusese invitat ca să îşi susţină punctul de vedere.

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru 22 noiembrie, la şedinţă fiind invitat şi Mircea Geoană, în cazul căruia există o recomandare de excludere din partid.

Preşedintele Senatului a transmis atunci o scrisoare membrilor Comitetului Executiv, prin care arăta că nici până în prezent nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sancţionarea sa de către CEx.

CEx al PSD are 57 de membri, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Dan Nica şi Marian Vanghelie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite