FOTO Băsescu lasă două luni de graţie Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului i-a dat Cabinetului Boc termen până la 1 septembrie să aplice măsurile de austeritate. Remanierea Executivului a fost amânată, chiar dacă mulţi democrat-liberali ceruseră insistent înlocuirea unor miniştri.

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat democrat-liberalilor, potrivit unor surse participante la şedinţa de ieri de la Snagov, că Guvernul Boc tocmai a trecut de examenul moţiunii de cenzură şi trebuie să primească un răgaz pentru a-şi pune în aplicare măsurile de austeritate.

„Trebuie să-i lăsăm să‑şi dovedească eficienţa, să aplice reducerile şi să facă restructurările promise. După două luni, am putea discuta de remanieri", le-ar fi spus şeful statului democrat-liberalilor. Potrivit aceloraşi surse, Băsescu le-a mai cerut liderilor PDL să desfiinţeze agenţiile care nu-şi justifică existenţa şi care nu au corespondent în Uniunea Europeană.

„Preşedintele ne-a mai spus să renunţăm la consilierii personali şi să terminăm cu clientela politică, să se taie toate sporurile, să se reducă toate cheltuielile din ministere", au mai arătat sursele citate. Băsescu a subliniat că, în cazul în care măsurile Guvernului se vor dovedi eficiente, pensiile ar putea reveni la nivelul actual din 2011. De altfel, preşedintele l-a atenţionat în şedinţă pe ministrul Muncii, Mihai Şeitan, căruia i-a spus să stopeze avalanşa de pensionări anticipate şi acordarea pensiilor de handicap.

Fără funcţii în partid pentru miniştri

Şeful statului le-a mai transmis liderilor PDL şi că miniştrii nu ar mai trebui să ocupe funcţii în partid pentru a se putea concentra pe activitatea guvernamentală. În cadrul şedinţei de trei ore, pentru stabilirea clară a criteriilor de incompatibilitate pentru rezoluţia „funcţia sau afacerea" a militat şi eurodeputatul PDL Monica Macovei. „Să aleagă odată: ori rămân cu funcţia, ori cu afacerea!", ar fi spus fostul ministru al Justiţiei.

Aşteptările democrat-liberalilor

Variantele discutate înainte de şedinţa de la Snagov se refereau la o înlocuire a miniştrilor după o analiză a activităţii, peste şase luni, sau o remaniere rapidă a doi-trei demnitari fără performanţă.

Mai mulţi parlamentari PDL au cerut în ultima vreme o remaniere rapidă a Guvernului, declarându-se nemulţumiţi de activitatea miniştrilor Cabinetului Boc. Mai mult, parlamentarii pro-remaniere i-au dat un ultimatum săptămâna trecută premierului Emil Boc să facă ordine în Guvern, pentru a se bucura de susţinerea lor şi la o altă eventuală moţiune.

În ultimul timp, în favoarea acordării unei perioade de şase luni actualei echipe de la Palatul Victoria pentru a-şi redresa activitatea s-au declarat liderii PDL Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica. Pentru amânarea remanierii a pledat şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea. Aceasta nu a exclus însă o remaniere, „dacă un minister e mai eficient cu alt şef". De altfel, „Adevărul" a relatat în urmă cu o săptămână că premierul Emil Boc a avut o discuţie cu şeful statului în care i-a cerut lui Băsescu să amâne o remaniere, pe motiv că acest lucru ar întârzia punerea în practică a măsurilor.

Daniel Oajdea, dat afară de Boc

Deputatul PDL Daniel Oajdea a fost dat afară de la întâlnirea de partid de la Snagov, deşi fusese invitat să participe. „A venit la mine o doamnă pe care am văzut-o sosind cu premierul şi care mi-a spus că nu pot lua parte la această întâlnire. Mi s-a părut un gest descalificant pentru premier care asista la scena în care eram dat afară, deşi primisem invitaţie de la grupul parlamentar şi bătusem drumul de la Iaşi special să fiu acolo", a declarat Oajdea. Conducerea PDL a propus săptămâna trecută excluderea lui Oajdea din partid, după ce el a organizat mai multe acţiuni în Iaşi împotriva Guvernului şi după ce a votat moţiunea de cenzură.

De la întâlnire a lipsit şi Teo Trandafir, care a declarat că nu a mers la reuniune pentru că nu a fost invitată. Ea a spus că va participa însă la şedinţa de grup parlamentar de astăzi în cadrul căreia va fi discutată situaţia celor care au votat în favoarea moţiunii de cenzură a PSD.

Remaniere sau reorganizare?

Membrii Cabinetului Boc au trecut săptămâna trecută prin emoţiile unei posibile pierderi a funcţiilor după ce mai mulţi democrat-liberali au lansat neoficial „liste negre ale miniştrilor“. Astfel, printre demnitarii care ar risca remanierea se află ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şeful de la Agricultură, Mihail Dumitru, cel de la Educaţie, Daniel Funeriu, dar şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Presa a relatat că mai mulţi miniştri s-ar fi dus miercuri la Guvern cu demisia scrisă, informaţie infirmată de purtătorul de cuvânt al Executivului. O altă variantă vehiculată de presă este o posibilă restructurare a Cabinetului, transpusă prin comasarea unor ministere.

Loganul, vedeta întâlnirii de la Palat

Autoturismul românesc Logan a fost vedeta reuniunii democrat-liberalilor de ieri, de la Snagov.După spectacolul cu limuzine de la întâlnirea de acum două săptămâni, cei mai mulţi lideri PDL au încercat să-şi redreseze imaginea şi şi-au făcut ieri apariţia în Logan, alţii au venit cu microbuzele Parlamentului sau cu autocare, în timp ce altora li s-a părut mai comod să ia un taxi.

La volanul unui Logan au venit atât deputaţii Costică Canacheu şi Sever Voinescu, însoţit în dreapta de europarlamentarul Monica Macovei, cât şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a intrat în mare viteză pe poarta Palatului exact la 19.00, ora de debut a şedinţei.

Aleşii, sfătuiţi să ia microbuzul

Dacă acum două săptămâni parlamentarii PDL au atras atenţia cu maşinile lor scumpe, liderii de grup le-au transmis înainte de întâlnirea de ieri să folosească microbuzele puse la dispoziţie pentru a se deplasa la Snagov.

Mulţi dintre democrat-liberali au refuzat însă "oferta" partidului şi au preferat maşinile personale. "Dacă m-aş duce cu un Oltcit sau un Trabant, s-ar spune că nu sunt în stare să-mi cumpăr o maşină ca lumea, darămite să mă mai îngrijesc de soarta oamenilor. Mai bine sunt cinstit şi merg cu maşina mea", a comentat unul dintre aleşii PDL, înainte de reuniune.

Automobilele scumpe, nelipsite

De la întâlnire nu au lipsit maşinile scumpe, chiar dacă au fost eclipsate, ca număr, de Loganuri. Printre cei care au putut fi recunoscuţi în viteza cu care intrau pe poarta Palatului şi în spatele geamurilor fumurii s-a numărat şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care conducea gânditor acelaşi Volkswagen Tiguan, ca şi acum două săptămâni.

Senatorul Iulian Urban s-a remarcat la volanul unui Peugeot 607, iar exclusul Daniel Oajdea a venit zâmbitor, neştiind ce-l aşteaptă, într-un Volkswagen Passat. La intrarea la Palat s-au mai îngrămădit şi limuzine Audi, Mercedes, BMW sau Toyota, şoferii acestora dovedindu-se însă mult mai eficienţi în a-şi proteja identitatea, folosind diverse trucuri, pe lângă viteza accelerată, cum ar fi faza lungă.

O adevărată paradă de cai- putere a precedat întâlnirea pe care democrat-liberalii au avut-o şi acum două săptămâni cu preşedintele Traian Băsescu. Chiar dacă au discutat despre reducerile de pensii şi salarii asumate de Guvern, liderii PDL nu s-au sfiit să-şi etaleze maşinile străine de multe mii de euro.

Show auto în urmă cu două săptămâni

Aproape 200 de automobile Porsche, Range Rover, Mercedes, Audi, BMW sau Volkswagen, cele mai multe cu geamuri fumurii care acopereau chipurile, au intrat în viteză pe porţile Palatului Snagov, acum două săptămâni.

Printre cei care au putut fi remarcaţi în norul de praf creat de goana bolizilor s-au numărat vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, într-un Mercedes în valoare de aproximativ 25.000 de euro, secretarul de stat Valentin Iliescu, adus de un Audi A6, de aproximativ 50.000 de euro, precum şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a zâmbit presei din "Range Rover-ul unui prieten", după cum a declarat ulterior. Şeful statului a venit cu cea mai ieftină maşină şi acum două săptămâni, acelaşi Logan de aproximativ 7.000 de euro, pus la dispoziţie de SPP.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite