Şmecheria cu chiria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amendament al conservatorului Gavrilă Vasilescu le dă posibilitatea aleşilor proprietari de locuinţe să primească în continuare bani de cazare de la buget Parlamentarii aplează la

Un amendament al conservatorului Gavrilă Vasilescu le dă posibilitatea aleşilor proprietari de locuinţe să primească în continuare bani de cazare de la buget

Parlamentarii aplează la tot felul de tertipuri pentru a-şi păstra privilegiile financiare. Deşi nu face parte dintre cei 26 de aleşi care au proprietăţi imobiliare în Capitală, dar încasează bani pentru plata chiriei, conservatorul Gavrilă Vasilescu a venit în ajutorul acestora cu un amendament la Statutul parlamentarilor.

Gavrilescu a propus - şi Comisiile juridice din cele două Camere au acceptat - ca senatorii şi deputaţii care deţin un imobil în proprietate, dar nu au şi drept de folosinţă asupra acestuia să primească în continuare bani de la buget pentru a-şi asigura cazarea.

Amendamentul lui Vasilescu acoperă, printre altele, şi situaţia în care demnitarul proprietar de imobil a închiriat spaţiul respectiv înainte de a-şi începe mandatul. Asta înseamnă că parlamentarii care se găsesc în această situaţie încasează cu o mână banii plătiţi de chiriaşi şi cu cealaltă mână sumele alocate de Legislativ pentru a-şi asigura cazarea în Capitală.

"Am casă, dar am contract de închiriere asupra ei pentru o perioadă de 10 ani, spre exemplu. Eu ce să fac dacă respectivul chiriaş nu vrea să renunţe la contract? Să-l dau în judecată?", şi-a explicat senatorul PC iniţiativa. Vasilescu susţine că parlamentarii aflaţi într-o astfel de situaţie nu încalcă nicio lege şi nici nu comit un act imoral întrucât acţionează sub regulile economiei de piaţă.

"Nicio instanţă nu mi-ar anula un astfel de contract, iar dacă mă mai duc şi cu argumentul că mă ia presa în colimator, râd şi curcile de mine. Şi nu numai de mine, ci şi de voi!", ne-a declarat senatorul PC.

Senatorul nu vrea "să schimbe mentalităţile"

Vasilescu nu este însă pe deplin mulţumit de amendamentul propus. "Corect ar fi ca toţi parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti să primească o sumă fixă de bani, pe care fiecare să o folosească după cum doreşte", a afirmat parlamentarul conservator. El a precizat că nu a făcut o astfel de propunere întrucât asta ar fi însemnat "să schimbe mentalităţile". Propunerea lui Gavrilescu a fost inclusă în proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor elaborat de reprezentanţii PIN.

Aleşii, nehotărâţi în privinţa chiriilor

Conservatorul Dragoş Dumitriu (ex-PRM) spune că decisese să aştepte clarificarea situaţiei privind banii de chirie prin modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Ulterior, Dumitriu ne-a precizat că are de gând să depună la conducerea forului legislativ o cerere de renunţare la suma respectivă.

El a declarat că în perioada vacanţei parlamentare a fost plecat din Bucureşti şi nu a avut timp să se ocupe de acest aspect.

Şi social-democratul Viorel Constantinescu aşteaptă începerea sesiunii parlamentare de primăvară pentru a hotărî ce va face în privinţa cazării în 2008. "Nu m-am gândit încă. Cum se va cere, aşa voi face", ne-a declarat Constantinescu.

Colegul său de partid Marian Sârbu susţine că a returnat parlamentului aproximativ 150 milioane de lei vechi, pentru care are şi chitanţă. Sârbu ne-a explicat că a primit bani pentru chirie timp de aproximativ cinci luni şi că a renunţat la acest privilegiu a doua zi după izbucnirea scandalului legat de acest subiect. "A fost o situaţie tranzitorie", a spus Sârbu.

Mazăre: "Probabil mă întorc la hotel"

Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, a declarat că nu deţine nicio proprietate în Bucureşti. El a explicat că a moştenit o cotă de o optime dintr-un apartament moştenit de la tatăl său, pe care a donat-o însă mamei, care locuieşte în acea casă. "Am un contract de închiriere care expiră în luna martie a acestui an şi probabil că, după aceea, mă voi întoarce în hotelul în care am locuit în 2005", a precizat Alexandru Mazăre.
Deputatul PSD Florea Voinea are, ca şi peremistul Dan Claudiu Tănăsescu, casă în comuna Mogoşoaia. "Nu am altă situaţie locativă.

În martie 2007, când m-am mutat acolo şi mi-am făcut buletin de Mogoşoaia, m-au chemat de la conducerea Camerei şi mi-au spus că trebuie să primesc indemnizaţie de cazare. Aşa mi-au zis, aşa am făcut. Până atunci, n-am beneficiat de banii ăştia", ne-a declarat Voinea.

Şi ce dacă încasez bani din închirierea unei case? Suntem într-o economie de piaţă şi acest lucru nu e interzis
Gavrilă Vasilescu,
senator PC

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite