Băsescu: Sistemul constituţional românesc ar trebui adaptat, "ceva nu este în regulă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, la o reuniune, că "ceva nu este în regulă" cu sistemul constituţional românesc şi că trebuie adaptat.

Prezent astăzi dimineaţa la festivitatea de deschidere a lucrărilor Reuniunii pregătitoare a Cercului Preşedinţilor Curţilor Constituţionale Europene, şeful statului a discutat cu participanţii la conferinţă, întrebându-i ce ar trebui să facă Executivul în cazurile în care există o contradicţie între decizia finală a Curţii Supreme şi cea a Curţii Constituţionale, relatează Agerpres.

"Să respecte Constituţia", a venit răspunsul din partea unui participant la reuniune.

"Da, aceasta a fost intenţia noastră, dar, din păcate, dacă nu respecţi decizia Curţii Constituţionale nu eşti încarcerat, în schimb dacă nu respecţi decizia unei instanţe te duci direct la închisoare. Aceasta este problema", a afirmat preşedintele Băsescu în discuţia cu constituţionaliştii reuniţi la Palatul Parlamentului.

Un alt participant la reuniune i-a sugerat atunci preşedintelui României că trebuie schimbat sistemul.

"Da, aceasta am discutat cu preşedintele (CCR, Ioan Vida - n.r.). Ceva nu este în regulă cu sistemul nostru. Trebuie adaptat", a afirmat şeful statului.

Băsescu: CCR a fost întotdeauna fidelă Legii fundamentale
    
În ceea ce priveşte activitatea Curţii Constituţionale a României, şeful statului a afirmat că a fost uneori dezaprobată, dar întotdeauna a fost fidelă Legii fundamentale a României.

"Datorită naturii sale, de instanţă politică jurisdicţională, Curtea Constituţională a României a fost uneori şi dezaprobată de unii dintre actorii vieţii politice sau ai societăţii civile, dar întotdeauna a fost fidelă Legii fundamentale a României şi chiar apărătoarea acesteia. Misiunea pe care dumneavoastră aţi încredinţat-o CCR, aceea de a reprezenta Grupul regional european în cadrul manifestărilor internaţionale la care participă jurisdicţiile constituţionale din întreaga lume, demonstrează maturitatea acestei instituţii şi recunoaşterea ei în plan internaţional", a declarat preşedintele, adresându-se participanţilor la eveniment.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, a precizat că există uneori o ostilitate din partea opiniei publice, mai ales atunci când sunt declarate neconstituţionale anumite articole de lege.

El a precizat că, după ce este parcursă argumentaţia Curţii Constituţionale, criticile încetează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite