De ce ar vrea Boc să-i remanieze pe Vlădescu, Funeriu şi Şeitan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult anticipata remaniere guvernamentală i-ar putea lăsa fără portofolii pe miniştrii care s-au remarcat mai mult prin gafe şi declaraţii hazardate decât prin rezultate.

Surse politice vorbesc de o înlocuire a celor doi miniştri neimplicaţi politic: ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan, ministrul Muncii. Fără portofoliu ar putea rămâne, însă, potrivit surselor, şi Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei şi Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii. Surse din presă anunţă că şi Radu Berceanu ar putea fi sacrificat pe altarul remanierii.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, s-a remarcat prin declaraţiile cel puţin ambigue privind posibilele tăieri de salarii şi în 2011.

„Dacă ai certitudinea, speranţa că la momentul terminării acestor reduceri la 6 luni, poţi reveni la normal,.. o faci. Dacă nu s-ar putea să ajungi în situaţia în care la anul să reduci încă 30 sau 50% ..ceea ce este foarte posibil. Dacă nu mai grav”, spunea pe 31 mai ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Nu este, însă, singura declaraţie hazardată a ministrului Muncii. Acesta declara în urmă cu doar câteva luni că alocaţiile pentru copii ar trebui acordate în funcţie de veniturile părinţilor. Deoarece prin declaraţia sa a pus Guvernul într-o lumină proastă, Şeitan a fost ameninţat de premierul Emil Boc cu remanierea încă din martie, potrivit unor surse guvernamentale, citate de presă.

Şi colegul său de la Finanţe, Sebastian Vlădescu, a fost ţinta criticilor premierului. Vlădescu declara pentru money.ro, în februarie, că toate pensiile ar trebui impozitate.

"Orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. (...) Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB", declara Vlădescu în urmă cu cinci luni.

Declaraţia sa reuşea să strârnească ample proteste, astfel că oficialul de la Finanţe a fost obligat să revină asupra declaraţiei şi să precizeze că nu intenţionează să impoziteze pensiile "în acest moment". Din păcate, Vlădescu nu dădea atunci de înţeles pensionarilor că în următoarele luni îşi vor pierde 15% din pensie.

Sinceritatea, gafă politică

Vlădescu este şi unul dintre miniştrii cabinetului Boc care a avut un moment de maximă sinceritate chiar în plenul Parlamentului, la asumarea răspunderii Executivului pe măsurile de austeritate.

"Ştim ce să facem, în niciun caz acum cu incompetenţa nu are legătură cu acest Guvern şi decât să minţim încă şase luni le spunem românilor adevărul", declara Vlădescu în plen în urmă cu nici două săptămâni.

Primul care a recunoscut că românii au fost minţiţi în legătură cu situaţia economică gravă în care se află ţara a fost, însă, ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

Ascunderea situaţiei reale este, în opinia lui Radu Berceanu, o "minciună prin omisiune".

"Practic, minciuna la care vă referiţi a fost o minciună prin omisiune. Adică n-a existat un partid atât de «sinucigaş» - cum nici în alte ţări nu cred că sunt asemenea partide «sinucigaşe» - care în campania electorală sau oricând, dacă pot să n-o facă, doar aşa, pentru dorinţa de a arăta că sunt «sinucigaşe», să iasă şi să spună că este extraordinar de rău şi că ne ducem spre prăpastie", a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit presei, Berceanu a fost admolestat pentru sinceritatea sa chiar de şeful statului, la întâlnirea de la Snagov cu democrat-liberalii, întâlnire care a avut loc înainte de asumarea răspunderii pe pachetul de legi prin care se reduc pensiile şi salariile românilor cu 15, respectiv 25%.

Într-o situaţie penibilă a fost surprins însă, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu. La o conferinţă de presă, televiziunile au surprins pe cameră cum oficialului de la Educaţiei i se şoptea discursul. Funeriu a pierdut mult capital de imagine şi din confruntarea cu sindicaliştii din Educaţie, cărora le-a spus "să-şi bage minţile în cap", precum şi din scandalul în care a fost implicată consiliera sa personală, Melania Mandas Vergu.

Despre Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, nu se pot spune multe lucruri, el fiind unul dintre cei mai puţin vizibili membrii ai cabinetului.

UPDATE Miniştrii Mihai Şeitan, Daniel Funeriu şi Mihai Dumitru şi-ar putea prezenta în şedinţa de Guvern de astăzi demisiile din funcţie, potrivit unor surse, citate de Antena 3. Potrivit zvonurilor, Valeriu Steriu a fost propus pentru Ministerul Agriculturii, iar Marian Sârbu pentru cel al Muncii.

Boc: Niciun ministru nu şi-a depus demisia/ Remanierile se fac, nu se discută

Vlădescu: Remanierea mea nu e un subiect acum

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite