Silviu Prigoană copiază reţeta Sorin Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Prigoană a început campania electorală
Silviu Prigoană a început campania electorală

Deputatul PDL Silviu Prigoană se va lansa în cursa pentru Primăria Capitalei, dar nu din partea democrat-liberalilor, ci  sprijinit de o nouă alianţă politică, intitulată "Mişcarea pentru Bucureşti".

Odată cu anunţul participării sale separate de democrat-liberali, Prigoană a explicat şi că PDL Bucureşti va propune un alt candidat. Dacă va fi pus în practică, planul lui Prigoană este o copie a scenariului cu care Sorin Oprescu a câştigat Primăria Capitalei în 2008. Oprescu a părăsit atunci, oficial, PSD şi a candidat ca independent, în timp ce social-democraţii au avut un candidat de faţadă în persoana lui Cristian Diaconescu. Strategia s-a dovedit un succes: separat de imaginea PSD, partid care nu a câştigat niciodată Primăria Bucureşti, Oprescu a reuşit să devină edil-şef al Capitalei.

Pentru Prigoană, jocul de-a independenţa este singura şansă, cel puţin la nivel teoretic,  de a ieşi din ecuaţia politică din Bucureşti. În Capitală, USL are 56% potrivit sondajului IMAS pe luna februarie, iar PDL - 22%. Pe de altă parte, cercetările interne ale PDL arată că Prigoană, în calitate de candidat al democrat-liberalilor, este  cotat cu 20% şi este dominat clar de Oprescu, cotat cu 51%.

Dacă pentru Prigoană joaca de-a independenţa ar putea avea o doză de eficienţă, pentru PDL poate fi riscant să urmeze planul PSD din 2008. Atunci, social-democraţii au avut, practic, doi candidaţi - cel real, Sorin Oprescu şi cel formal Cristian Diaconescu. Fragmentarea voturilor PSD nu a fost o problemă, pentru că alegerile erau în două tururi de scrutin.

Acum însă, scenariul lansat de Prigoană, cu un candidat separat al PDL, nu e sigur că va fi la fel de eficient: dacă Oprescu iese pe primul loc, cum arată sondajele, nu mai există şansa remontării în turul doi, alegerile fiind acum într-un singur tur de scrutin.

Tensiuni în PDL

Silviu Prigoană  stă cel mai bine în sondajul făcut de PDL pentru Primăria Capitalei, au declarat surse din partid, care au precizat că democrat-liberalii discută însă şi varianta unui independent care să reprezinte PDL şi UNPR în alegerile pentru Bucureşti.

Anunţul lui Silviu Prigoană a venit după ce el a fost atacat de mai mulţi democrat-liberali printre care Cristian Preda, Teodor Banconschi şi Teodor Paleologu. Aceştia au reclamat faptul că Prigoană ar fi un candidat de acelaşi tip cu Sorin Oprescu şi au susţinut că PDL ar trebui să meargă în alegeri cu un personaj diferit.

„În cazul că Sorin Oprescu nu poate fi bătut, ar trebui să avem un candidat care să nu-i semene lui Sorin Oprescu şi care să reprezinte Bucureştiul activ economic, Bucureştiul companiilor multinaţionale, Bucureştiul educat", a explicat Teodor Baconschi.

Adversarii lui Prigoană au vehiculat nume precum cel al Monicăi Macovei.  Varianta nu este agreată de conducerea PDL Bucureşti, pentru că Monica Macovei este cotată sub Silviu Prigoană şi nu are această „posibilitate de creştere". Totodată, ei au refuzat un protocol cu UNPR pentru Capitală, nefiind de acord cu asocierea PDL cu partidul lui Gabriel Oprea. În schimb, Elena Udrea, şefa PDL Bucureşti, a susţinut candidatura lui Silviu Prigoană, „la pachet" cu un protocol cu UNPR.

"Sunt exact opusul lui Oprescu. El e medic, eu sunt avocat, el e slab, eu sunt gras, el are două picioare, eu un singur picior.''
Silviu Prigoană deputat PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite