Silviu Morariu, membru Senat UMF: “ Târgu Mureş nu are capacitatea de a susţine două facultăţi de medicină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Morariu
Silviu Morariu

Silviu Morariu, membru în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a declarat, într-o conferinţă de presă, că la UMF Târgu Mureş se prefigurează înfiinţarea unei noi facultăţi de medicină, în limba maghiară, deşi oraşul nu poate asigura funcţionarea a două facultăţi de medicină.

"Nu există, în Europa sau în lume, nici măcar în ţările africane, două facultăţi de medicină într-o localitate sub 500.000 de locuitori. Trebuie să ai o sumă de cadre didactice, care să aibă unde să-şi desfăşoare activitatea practică, să-şi educe studenţii. Iar Târgu Mureş, cu cele 2.000 de paturi de spital sau câte au mai rămas de la ultima decimare, nu are capacitatea de a asigura funcţionarea a două facultăţi de medicină", a declarat Morariu.

Acesta s-a declarat nemulţumit de faptul că există o diferenţă de finanţare în învăţământul universitar, arătând că pentru un student român se alocă 66 la sută din suma dată pentru un student maghiar, deşi taxele şi impozitele sunt identice.

Rectorul UMF din Târgu Mureş Constantin Copotoiu susţine că ministrul Educaţiei a transmis, după întâlnirea avută marţi seară cu reprezentanţi din conducerea universităţii, că va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite