Şi Liviu Dragnea ar putea avea mai multă putere în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparent fără miză, Congresul extraordinar al PSD se transformă într-o bătălie pentru sporirea puterii de decizie a liderilor din jurul preşedintelui Victor Ponta.

Propunerile de modificare a statutului PSD includ o serie de variante care ar oferi noi atribuţii secretarului general Liviu Dragnea, după ce ieri a fost avansată ipoteza ca Adrian Năstase să câştige drept de vot în Biroul Permanent Naţional al partidului. În prezent, el doar participă la şedinţele BPN, ca invitat, în calitatea de şef al Consiliului Naţional.

Printre amendamentele la statut, care vor fi discutate şi supuse la vot în Congresul de sâmbătă, figurează şi cele de lărgire a prerogativelor secretarului general la nivelul coordonării activităţii de partid şi pe relaţia cu organizaţiile judeţene.

Liviu Dragnea ar urma să gestioneze campaniile electorale şi să elaboreze regulamentele pentru toate structurile de partid, inclusiv pentru departamentele de specialitate ale PSD. Or, în prezent, acestea sunt în subordinea preşedintelui Consiliului Naţional, Adrian Năstase. Astfel, Liviu Dragnea s-ar putea „ciocni" cu Adrian Năstase în coordonarea acestor structuri ce au sarcina de a elabora programul de guvernare al social-democraţilor.

Potrivit unei alte propuneri, secretarul general ar urma să ia „decizii" la nivelul partidului, în vreme ce preşedintele PSD ar urma să dea „dispoziţii". Pentru Liviu Dragnea s-ar înfiinţa şi un departament special, cel de Resurse Umane, aflat în subordinea secretarului general care se va ocupa astfel de „politica de cadre" a PSD.
„Organizaţiile închistate, în care primează interesele personale sau de grup" pot fi dizolvate, conform unui alt amendament la statut, urmând să fie introdusă şi instituţia interimatului.

Ieri, social-democraţii s-au certat din cauza propunerii de limitare a numărului de funcţii politice pe care liderii PSD le pot deţine în interiorul partidului, în sensul în care cei care au o poziţie în conducerea centrală, dar sunt şi lideri de organizaţii ar trebui să aleagă între cele două. O astfel de variantă avea ca ţintă „baronii" PSD care sunt şi lideri naţionali şi şefi în judeţ. În această situaţie se află inclusiv Liviu Dragnea care este secretar general, dar şi lider al organizaţiei Teleorman şi preşedinte de Consiliu Judeţean. De altfel, el urmează să fie reconfirmat în funcţia de şef al filialei Teleorman, în această seară. Dragnea este singurul candidat la preşedinţia PSD Teleorman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite