Serviciul Român de Informaţii ţine cu dinţii să aibă ofiţeri acoperiţi în presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul model de ofiţer acoperit pus în slujba protejării securităţii naţionale a fost promovat şi susţinut de către directorul SRI, George Maior, în cadrul unui interviu publicat ieri în

Noul model de ofiţer acoperit pus în slujba protejării securităţii naţionale a fost promovat şi susţinut de către directorul SRI, George Maior, în cadrul unui interviu publicat ieri în "Evenimentul zilei". Maior a susţinut că "presa este o zonă pe care orice serviciu de informaţii trebuie să o aibă la îndemână dacă vrea să protejeze securitatea naţională".

Stroe: Ofiţerii jurnalişti influenţează opinia publică

Radu Stroe (foto), preşedintele comisiei pentru controlul SRI a afirmat: "Jurnaliştii nu pot fi agăţaţi şi făcuţi ofiţeri acoperiţi pentru ca mai apoi să influenţeze prin activitatea lor opinia publică. Din perspectiva cui va face acest lucru? Cea a ofiţerului de informaţii?". Parlamentarul PNL a arătat că SRI nu va mai putea recurge la această metodă pe viitor dacă pachetul legislativ privind siguranţa naţională va fi adoptat. "În prezent nu există o legislaţie care să interzică cooptarea oamenilor din presă ca ofiţeri acoperiţi. Tocmai de aceea am inclus în pachet interdicţia recrutării ofiţerilor acoperiţi din anumite categorii profesionale, precum mass-media. Sunt şi alte procedee legale prin care un serviciu secret poate obţine informaţii pentru asigurarea securităţii naţionale", a zis Stroe. El a anunţat că va discuta cu George Maior pe această temă.

Stan: Un ziarist are posibilităţi mai mari ca un sereist

Pesedistul Ion Stan (foto), secretar al comisiei, a lăsat să se înţeleagă că racolarea ziariştilor este justificată atunci când este dictată de raţiuni ce ţin de securitatea naţională.

"Ofiţerii acoperiţi nu sunt folosiţi pentru a spiona alţi colegi, a influenţa politica redacţională a unui organ de presă. Niciun serviciu secret nu are interes faţă de activitatea media, deoarece aceasta este deja o activitate publică, de maximă transparenţă", a susţinut Stan. Deputatul PSD ne-a explicat că un ziarist sau un cameraman, recrutat ca ofiţer acoperit, este mai degrabă folosit peste hotare sau pe plan intern în chestiuni care vizează securitatea naţională, deoarece "posibilităţile sale informaţionale sunt mult mai mari decât cele ale unui ofiţer din zona serviciilor de informaţii".

"El este folosit pe zona unde serviciul nu poate să pătrundă. El poate accede mai uşor decât un emisar cu acoperire diplomatică în anumite zone informaţionale. Una e când scoţi o legitimaţie de ziarist, alta când o arăţi pe cea de ofiţer SRI, care duce cu gândul la trecutul acestui serviciu", a mai spus Stan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite