Serviciile secrete americane, suspectate că ar fi operat clandestin în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Parlamentului European care investighează închisorile secrete ale CIA crede că autorităţile române nu vor să ştie ce s-a întâmplat pe teritoriul lor. Autorităţile de la

Comisia Parlamentului European care investighează închisorile secrete ale CIA crede că autorităţile române nu vor să ştie ce s-a întâmplat pe teritoriul lor.

Autorităţile de la Bucureşti n-au reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Parlamentului European (PE) despre neimplicarea ţării noastre în transportul şi detenţia ilegală, de către CIA, a unor presupuşi terorişti. Cei 10 europarlamentari ai Comisiei temporare a PE care investighează zborurile secrete ale CIA au avut, între 17 şi 19 noiembrie, la Bucureşti, întâlniri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai societăţii civile şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu. Cea mai mare parte a acestor discuţii s-a concentrat asupra unui episod din decembrie 2004, când un avion venind din Afganistan a aterizat la Bucureşti. Potrivit Comisiei PE, la bordul avionului, care venea din Afganistan, se aflau şapte persoane, dintre care una era înarmată. După ce avionul s-a defectat şi a aterizat la Bucureşti, cei şapte au dispărut pur şi simplu. Europarlamentarii susţin că au existat nu mai puţin de 21 de opriri ale unor avioane CIA pe aeroporturile româneşti. Ziarul Adevărul vă prezintă în exclusivitate raportul audierilor Comisiei PE la Bucureşti.

Autorităţile neagă, societatea civilă are rezerve

Toţi oficialii români audiaţi de Comisia PE au negat existenţa unor închisori secrete ale CIA sau posibilitatea ca presupuşii terorişti, reţinuţi de autorităţile americane, să fi trecut prin această ţară. "Presa română ar fi aflat imediat", a fost argumentul senatorului PNL Teodor Meleşcanu. Întrebaţi despre incidentul din decembrie 2004, foştii şi actualii şefi ai serviciilor secrete au spus că nu ştiu nimic şi au arătat cu degetul spre Ministerul Apărării şi cel de Interne. Directorul SRI, George Maior, care era în funcţie de doar o săptămână la data audierii sale de către Comisia PE, a spus că va discuta cu oficialii de la CIA problema închisorilor secrete. Maior a negat însă existenţa unor astfel de centre de detenţie. Fostul director al SRI, Radu Timofte, a spus că nici măcar nu ştia că în avionul Gulfsream, care a aterizat forţat la Băneasa, în decembrie 2004, era un pasager înarmat. "Dacă serviciile secrete ar fi fost informate, arma ar fi fost confiscată imediat şi ar fi fost iniţiată o anchetă", le-ar fi spus Timofte europarlamentarilor.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe, Adrian Vieriţă, a arătat şi el că toate oficialiţătile române neagă existenţa unor centre secrete de detenţie. Din acest motiv, atunci când, la 6 septembrie 2006, preşedintele SUA, George W. Bush, a recunoscut existenţa unor astfel de centre, oficialităţile române nu au cerut o explicaţie oficială, a arătat Vieriţă.

Membrii comisiei de anchetă a Parlamentului European au discutat şi cu ziarişti şi preşedinţi ai unor organizaţii nonguvernamentale, care au susţinut că există însă unele dovezi privind organizarea unor astfel de centre de detenţie.

O ziaristă de la Associated Press, Alison Mutler, a susţinut că "surse diplomatice confidenţiale" i-ar fi confirmat existenţa lor.

În plus, primarul Constanţei ar fi făcut "câteva declaraţii", dar ulterior a refuzat să mai spună ceva. Doi ziarişti de investigaţie au arătat că o cartelă de telefon mobil, utilizată de agenţii CIA suspectaţi că l-au răpit, în Italia, pe clericul musulman Abu Omar, era pe numele lui Mihail Timofte - un muncitor român care lucra în Italia, în construcţii.

Cei doi ziarişti s-au plâns de lipsa de transparenţă a comisiei Senatului României, care cercetează presupusele centre de detenţie. Şi Diana Călinescu, directoarea APADOR-CH, a apreciat că membrii comisiei senatoriale "nu
şi-au luat sarcina în serios".

Nu se poate exclude posibilitatea ca serviciile secrete ale SUA să fi operat clandestin în România

Proiectul raportului Comisiei Parlamentului European de investigare a centrelor secrete de detenţie ale CIA

Parlamentarii de la Bruxelles bănuiesc că americanii au organizat închisori secrete în România, fără aprobarea autorităţilor, care pur şi simplu nu au vrut să ştie nimic

Dubiile lui Renate Weber

Fostul consilier prezidenţial Renate Weber (foto), în prezent preşedinte al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, şi-a exprimat dubiile în legătură cu "nonexistenţa unor centre secrete de detenţie pe teritoriul României", se arată în raportul Comisiei PE. Weber a amintit că, potrivit fostului premier Adrian Năstase şi fostului ministru al apărării, Mircea Pascu, bazele americane erau în afara jurisdicţiei române. Acest fapt ar fi fost demonstrat "clar" de operaţiile americane din România în timpul conflictelor din Afganistan şi Irak. Weber a mai atras atenţia că avioane civile ale CIA au aterizat pe aeroporturi militare.

Medar face glume cu europarlamentarii

Consilierul prezidenţial pe probleme de apărare, Sergiu Medar (foto), pare că i-a luat uşor peste picior pe europarlamentari, atunci când l-au chestionat în legătură cu faptul că George W. Bush a recunoscut existenţa unor centre de detenţie.

"El ar fi fost interesat - eufemistic vorbind - să vadă dacă autorităţile române l-ar întreba pe preşedintele SUA ce se întâmplă pe teritoriul României", au notat, în raportul lor, membrii Comisiei PE.

Aceştia au mai remarcat şi faptul că Medar a plecat de la întâlnirea cu ei fără să le spună dacă americanii ar fi avut nevoie de o autorizare prealabilă a românilor pentru a transporta sau a reţine prizonieri pe teritoriul acestei ţări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite