Sergiu Andon, primul incompatibil revocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a constatat, ieri,  încetarea mandatului deputatului PC Sergiu Andon pentru incompatibilitate. Decizia a fost luată după ce 220 de deputaţi au votat „pentru" încetarea mandatului de parlamentar, în timp ce doar 5 au fost„ împotrivă", iar 11 s-au abţinut.

Astfel, conservatorul este primul parlamentar care este revocat din funcţie după ce a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate(ANI) şi, mai apoi, de instanţă. După votul din plen, fostul deputat s-a arătat dezamăgit, însă  a precizat că nimic în viaţa sa nu se schimbă.

„Spre surprinderea mea, a fost vot deschis, deşi toate voturile care privesc persoane sunt secrete. Dovadă că şi celelalte voturi privind pe domnul Dobre şi Borbely sunt secrete. Viaţa mea nu se schimbă, profesia mea nu se schimbă, veniturile mele nu se schimbă, firea mea nu se schimbă, libertatea mea poate sporeşte. Juridic trebuie să lămuresc problema. Mai sunt etape interne şi după aceea CEDO", a declarat, la Realitatea TV, Sergiu Andon.

Amânare de cinci luni

Decizia de ieri a venit după ce comisia juridică a propus încetarea mandatului lui Sergiu Andon pe motiv de incompatibilitate, ca urmare a unei decizii a ICCJ.
În 3 aprilie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie. Judecătorii au admis astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii ANI au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie. Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite