Şereş-Păcuraru, o miză mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzată de prea multă întrebuinţare, lupta împotriva corupţiei şi-a pierdut impactul Poate că actualul ministru al Muncii Paul Păcuraru a făcut trafic de infuenţă, poate că fostul

Uzată de prea multă întrebuinţare, lupta împotriva corupţiei şi-a pierdut impactul

Poate că actualul ministru al Muncii Paul Păcuraru a făcut trafic de infuenţă, poate că fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a trădat patria la telefon. Poate că nu. Este treaba judecătorilor să facă dreptate, dacă dosarele vor ajunge până la urmă în faţa instanţei.

Votul Senatului a mai spălat din păcatele Parlamentului, asumate în gestionarea dosarelor Mitrea şi Năstase. O primă explicaţie a acestei schimbări de atitudine derivă din reacţiile extrem de negative, venite din interior şi mai ales de la UE în urma votului din Camera Deputaţilor.

O a doua explicaţie priveşte încărcătura politică mult mai mică a cazurilor Şereş-Păcuraru faţă de cutremurul pe care l-ar fi adus, să zicem, un mandat de reţinere pe numele Adrian Năstase.

În bătălia politică sângeroasă, care se dă pentru alegerile din toamnă, Traian Băsescu are acum ocazia să mai suspende unul dintre miniştrii lui Tăriceanu.

Câştigul politic este însă nesemnificativ. Citaţiile la DNA nu mai impresionează pe nimeni. Guvernul va găsi un alt ministru al Muncii, dacă preşedintele îl suspendă pe Păcuraru, iar PC, în alianţă electorală cu PSD, nu va fi bântuit de coşmarul că nu mai intră în Parlament din cauza dosarului Şereş.

Un calcul simplu arată că PNL, PC şi implicit PSD ar fi plătit mai mult dacă s-ar fi opus cererilor DNA de începere a urmăririi penale decât dacă îi dau pe mâna procurorilor pe Paul Păcurau şi pe Codruţ Şereş.

În definitiv, pentru PDL, avizul Senatului este o veste proastă: partidul nu mai poate acuza cârdăşia inamicilor politici cu cei acuzaţi de corupţie. Iar verdictul justiţiei va veni mult după ce alegerile parlamentare se vor fi consumat.

Uzată de prea multă întrebuinţare cu scop electoral, lupta împotriva corupţiei şi-a pierdut impactul la public. A devenit doar una dintre temele răsuflate care îi omoară de plictiseală chiar şi pe cei mai înverşunaţi vorbeţi de partid.

Însuşi preşedintele Băsescu a mai renunţat la discursul justiţiar, preferând în ultima vreme temele de politică externă, e drept, ajutat şi de evenimentele de pe malurile Mării Negre. Între timp, adevărata mafie, cea care sufocă România fără să iasă la lumină în show‑urile televizate, îşi face de cap nestingherită.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite