Senatul este de acord ca judecătorii CCR să aibă trecut politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul României
Senatul României

Senatorii au respins, luni, propunerea legislativă prin care se cerea ca persoanele care au avut activitate politică să nu ajungă în funcţia de membru al Curţii Constituţionale a României (CCR).

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorii Gabriel Mutu (PSD) şi Iulian Urban (independent, afiliat grupului PDL), avea ca obiect modificarea art.5, alin. 5 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul instituirii condiţiei ca, pentru ocuparea funcţiei de judecător la CCR, candidaţii să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu au fost membri ai vreunui partid politic.

”Credibilitatea de care trebuie să se bucure acest for nu poate fi una îndoielnică, iar, atât timp cât vor exista temeri cu privire la gradul de independenţă cu care decid cei care sunt chemaţi să delibereze asupra constituţionalităţii legilor, va exista un conflict între ceea ce se doreşte a reprezenta Curtea Constituţională într-un stat de drept şi modul în care este percepută România”, îşi motivează cei doi senatori iniţiativa legislativă.

Totodată, ei mai susţin că ”după cum s-a dovedit în ultimii 18 ani de la funcţionarea CCR, membri acestui for care au făcut parte în trecut din partide politice au fost stigmatizaţi, fiind etichetaţi ca şantajabili de către foştii colegi de partid în momentele luării deciziilor importante”.

Urban şi Mutu au cerut ca, începând cu următoarele numiri de judecători, "aceştia să declare pe propria răspundere că nu au făcut parte din partide politice, tocmai pentru a îndepărta orice urmă de îndoială cu privire la independenţa lor”.

Iniţiativa celor doi deputaţi a fost adoptată tacit de către Camera Deputaţilor, însă Senatul, forul decizional, a respins-o cu 43 de voturi împotrivă, 30 pentru şi 4 abţineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite