Senatul a respins cererea de pensionare a femeilor la 63 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a respins astăzi raportul Comisiei de muncă privind cererea de reeexaminare a Legii Pensiilor, însă Camera Deputaţilor este forul decizional în acest sens.

Prin respingerea cererii, legea a rămas în forma iniţială cu vârsta de pensionare egală pentru bărbaţi şi femei, la 65 de ani.

Raportul a fost respins cu 44 de voturi "pentru", 48 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri. Cererea de reexaminare a Legii pensiilor a picat deoarece nu a întrunit numărul de voturi necesare unei legi organice, respectiv 69 de voturi. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, cu raport de respingere, Camera fiind for decizional.

Raportul conţinea aproape o sută de modificări la Legea Pensiilor, toate fiind respinse odată cu raportul.

Înaintea respingerii raportului, senatorii acceptaseră amendamentul formulat de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Cristian Rădulescu (PDL), care stabilea că vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani şi de 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum solicitase şi şeful statului.

Preşedintele Băsescu a cerut, în octombrie, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.

Sârbu: Votul arată că Puterea  nu mai are majoritate

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a afirmat că respingerea cererii de reexaminare a Legii Pensiilor arată că Guvernul nu mai beneficiază de majoritatea necesară în Senat pentru a aproba iniţiativele pe care le promovează.

" Cererea de reexaminare a preşedintelui a fost respinsă, se confirmă faptul că legea aprobată la Camera Deputaţilor, prin fraudă, ea nu putea să meargă mai departe, ca atare arcul guvernamental, cei care trebuiau să asigure votul astăzi nu au putut să facă lucrul ăsta. E îndreptăţită şi această supoziţie că nu mai există de fapt o majoritate solidă care să-şi susţină cauza. Am asistat cu toţii, aţi văzut că amendamentele au fost respinse, fiindcă acolo am intrat pe altă procedură, de lege ordinară (...) Situaţia pe noi ne-a interesat de fapt pe final, în final am reuşit să respingem cererea de reexaminare", a spus Sârbu.

La rândul său, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a reclamat faptul că opoziţia a convenit grăbirea procedurii de adoptare a Legii pensiilor înainte chiar de apelul şefului statului pentru un moratoriu, însă a precizat că nu parlamentarii din afara arcului guvernamental trebuie să susţină Guvernul. "Noi am fi putut bloca încă luni bune de zile prin proceduri parlamentare şi legale decizia Senatului referitoare la cererea de reexaminare formulată de preşedinte. Am convenit luni, aşadar înainte ca domnul preşedinte să-şi expună discursul, pentru a astăzi să dăm votul final referitor la Legea pensiilor. Problema este că cel puţin în Senat puterea nu se poate manifesta, din totalul de 69 de senatori (ai puterii, n.r.) azi au fost prezenţi doar 57 şi solicitarea preşedintelui de reexaminare a fost respinsă", a explicat liderul senatorilor PNL.

În replică, secretarul Senatului, Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, a declarat că parlamentarii PSD şi PNL clamează drepturile pensionarilor doar la televizor întrucât votează în Parlament în defavoarea pensionarilor.

"Deşi au formulat zeci de amendamente, încălcând Regulamentul şi Constituţia, deşi şi-au susţinut amendamentele respinse în plen doar pentru a face declaraţii politice şi a întârzia adoptarea legii, raportul pe cererea de reexaminare a legii a fost respins", a spus Onofrei.

Rădulescu: Cererea de reexaminare a preşedintelui nu putea fi adoptată

Totodată, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că opoziţia trebuia să întrunească majoritatea de 69 de senatori pentru a aproba modificările asupra actului normativ, şi nu parlamentarii puterii.

Cristian Rădulescu a comentat votul asupra Legii pensiilor, referindu-se la votul asupra raportului cu amendamentele adoptate de către Comisia de muncă, raport care opera o serie de modificări în textul legii şi care a fost respins. "Ei trebuiau să fie 69, nu noi trebuia să fim majoritatea. Era un raport unde ei îşi susţineau aproape 100 de deziderate prin amendamente, ca să-şi voteze raportul ăsta trebuiau să fie 69", a declarat Rădulescu.

Potrivit acestuia, cererea de reexaminare a preşedintelui nu putea fi adoptată, deoarece raportul comisiei de resort nu ţinea cont oricum de recomandările lui Traian Băsescu. "Cererea de reexaminare este un deziderat trimis de către preşedinte, ca el să fie concretizat într-un text de lege, că preşedintele nu a trimis text de lege, se întruneşte comisia sesizată pentru raport, comisiile pentru aviz şi fac text de lege. Noi aici asupra cererii de reexaminare nu aveam text de lege explicit formulat concret, deci nu puteam să improvizăm noi în plen şi să reluăm procedura (...) Am dat un vot explicit asupra cererii de reexaminare fiindcă trebuia dat. A fost un vot formal", a mai susţinut Rădulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite