Senatul a dat liber la anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

începutul dezbaterilor, ministrul Monica Macovei. Senatorii PSD Antonie Iorgovan, şerban Nicolae şi Ioan Chelaru au propus ca procurorul-şef al instituţiei să fie numit de către preşedintele

începutul dezbaterilor, ministrul Monica Macovei. Senatorii PSD Antonie Iorgovan, şerban Nicolae şi Ioan Chelaru au propus ca procurorul-şef al instituţiei să fie numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSM, şi nu a ministrului justiţiei, cum este în prezent.
Înţelegere cu Monica Macovei
Cu doar câteva minute înainte de votul final, preşedintele PC, Dan Voiculescu, a cerut o pauză de consultări între liderii de grup şi ministrul justiţiei. Aparent, pauza a fost cerută pentru a se ajunge la un acord comun în privinţa amendamentului senatorilor PSD. După pauză, Dan Voiculescu a anunţat că grupul PSD îşi va retrage amendamentul, iar, în schimb, ministrul justiţiei s-a declarat de acord cu organizarea unei dezbateri între partide şi Ministerul Justiţiei pentru a elabora o lege care să stabilească atât procedura de numire a procurorului-şef al DNA, cât şi a procurorilor, în general. Dan Voiculescu a declarat că ministrul a acceptat această dezbatere, deşi "nu a fost încântată". În plenul Senatului, şerban Nicolae (PSD) s-a declarat împotriva acestui târg politic. "Mi se pare anormal ce facem aici. Din punctul meu de vedere, nu dau credit nici doi bani unei înţelegeri cu d-na Macovei", a spus el, dar a precizat că va respecta decizia grupului şi-şi va retrage amendamentul. La ieşirea din sală, Nicolae a spus că el nu a votat legea. Tot în urma unor neînţelegeri pe această chestiune s-a iscat şi un schimb de replici între Antonie Iorgovan şi Radu Berceanu (PD), Iorgovan sfătuindu-l pe Berceanu să "rămână la producţia de avioane".
În cadrul dezbaterilor generale, toţi reprezentanţii partidelor au anunţat că vor susţine ordonanţa. Mircea Geoană a declarat că PSD îşi va menţine poziţia de la consultările cu preşedintele Băsescu şi va vota "pentru". El a spus însă că, dacă ar fi fost implicat şi parlamentul în elaborarea legii privind DNA, s-ar fi putut evita respingerea acesteia de către Senat şi, totodată, s-ar fi evitat o "canonadă de presă, care nu a făcut bine nimănui"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite