Senatul aprobă transformarea Oficiului Român pentru Imigrări în Inspectoratul Român pentru Imigrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat, marţi, un proiect de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă care prevede transformarea Oficiului Român pentru Imigrări în Inspectoratul Român pentru Imigrări, pentru întărirea capacităţii instituţionale în vederea prevenirii şi combaterii imigraţiei ilegale.

Senatorii au adoptat, în acest sens, un amendament propus plenului de Comisia pentru administraţie la un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 18/2012 pentru modificarea OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inspectoratul General pentru Imigrări, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, se va afla în subordinea MAI, prin reorganizarea Oficiului Român pentru Imigrări, care se desfiinţează.

Membrii Comisiei pentru administraţie au argumentat că actuala organizare şi resursele alocate acestei instituţii nu permit o reacţie rapidă şi eficientă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei operative prezente şi nici nu conferă un nivel de reprezentare corespunzător unei instituţii de nivel naţional, fiind necesară modificarea structurală şi creşterea nivelului de ierarhizare a acesteia.

Ordonanaţa de urgenţă mai prevede înfiinţarea funcţiei de ministru delegat pentru administraţie.

Potrivit Guvernului, operarea acestei modificări legislative era necesară pentru a se respecta Hotârârea Parlamentului 15/2012 privind acordarea încrederii Guvernului prin care a fost stabilită noua componenţă a Executivului.

Actul normativ stabileşte că ministrul delegat pentru administraţie va trebui să contrasemneze toate ordinele şi instrucţiunile care vizează atât domeniul ordinii publice, siguranţei şi securităţii naţionale ori alte domenii din competenţa MAI, cât şi domeniul administraţiei publice.

Proiectul, iniţiat de Guvern, are un caracter organic, iar Senatul este Cameră decizională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite