Senatorii îi fac vânt din guvern Monicăi Macovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea anti-Macovei a fost aprobată de plenul Senatului cu 81 de voturi pentru şi 46 de voturi împotrivă, fiind prezenţi 127 de senatori din 137. De menţionat că senatorii PC, PSD şi PRM

Moţiunea anti-Macovei a fost aprobată de plenul Senatului cu 81 de voturi pentru şi 46 de voturi împotrivă, fiind prezenţi 127 de senatori din 137. De menţionat că senatorii PC, PSD şi PRM sunt în total 72. Moţiunea iniţiată de PC a beneficiat de susţinerea PSD şi PRM. Votul a fost secret, cu bile, la propunerea preşedintelui Senatului. Atât senatorii opoziţiei, cât şi cei ai alianţei au reuşit să se mobilizeze, la începutul şedinţei înregistrându-se 106 din cei 137 de senatori. Cu aproape o oră înaintea începerii dezbaterilor, ministrul a participat la o şedinţă cu grupurile parlamentare ale PNL, PD şi UDMR. Macovei a declarat că, "în ceea ce priveşte votul de astăzi (ieri - n.red.), am susţinere, aşa cum am declarat în ultimul timp".

"Este o moţiune antireformă"

Moţiunea conservatorilor o acuză pe Monica Macovei, printre altele, de încălcarea repetată a independenţei judecătorilor şi procurorilor prin declaraţii cu rol de indicaţii, de favorizarea prin "incompetenţă şi superficialitate a punerii în libertate şi a sustragerii de la răspunderea penală" a lui Omar Hayssam sau de declanşarea şi susţinerea unor conflicte sau tensiuni în relaţiile cu CSM, ÎCCJ. Semnatarii cereau demiterea Monicăi Macovei şi promovarea unui proiect de lege prin care numirea procurorului general şi şefului DNA să fie făcută la propunerea CSM, şi nu a Ministerului Justiţiei.Ministrul justiţiei le-a replicat iniţiatorilor moţiunii că fără reformele pe care le-a făcut ea în domeniul justiţiei "nu eram în UE" şi a spus că acuzaţiile care i se aduc o fac să creadă că moţiunea este "antireformă". "Din toate argumentele prezentate rezultă că această moţiune este fără temei real şi nejustificată. Acuzaţiile sunt simple pretexte pentru iniţierea unei moţiuni antireformă", a afirmat Macovei.

Informatizarea, element esenţial al reformei

În discursul pe care l-a rostit în plenul Senatului, Macovei a susţinut că "mai mult decât s-a făcut până acum nu s-a făcut în toţi cei 17 ani". În discursul său, Monica Macovei a vorbit despre cât de util este pentru judecători şi pentru procurori să scrie la calculatorul din sălile de judecată, arătând că informatizarea este un element esenţial al reformei în justiţie şi a spus cât de importantă este finalizarea noului sediu al Tribunalului Bucureşti în clădirea Junior. Cu privire la acuzaţiile privind transferul de răspundere la CSM, Macovei a declarat că afirmaţiile sunt lipsite de temei, spunând că precedenta guvernare a transferat atribuţiile Ministerului Justiţiei şi răspunderea către CSM.

C. V. Tudor a făcut iar scandal

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a caracterizat-o pe Monica Macovei drept "Ana Pauker în pantalonii lui Mao Ze Dun" şi a acuzat-o că primeşte ordine de la preşedintele Băsescu. "Cum e cu petrecerile unde spargeţi dumneavoastră pahare, ca la Costineşti, anul trecut? Ce legături aveţi cu cei din organizaţia MISA?", a mai întrebat-o Vadim Tudor pe Monica Macovei. Liderul PRM a bătut cu pumnul în masă, strigând "demisia" sau "hoţilor", a fluierat-o pe Macovei şi s-a opus când a venit vorba ca ministrului să-i fie permis să vorbească cu cinci minute mai mult decât fusese stabilit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite