Senatorii scad din nou pragul pentru demiterea preşedintelui prin referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, ieri, un amendament la Legea referendumului, potrivit căruia preşedintele este demis dacă în acest sens se pronunţă majoritatea cetăţenilor

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, ieri, un amendament la Legea referendumului, potrivit căruia preşedintele este demis dacă în acest sens se pronunţă majoritatea cetăţenilor veniţi la urne.

Parlamentarii au reluat discuţiile asupra acestui subiect după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconformă cu Legea fundamentală prevederea potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate de participanţii la consultarea populară. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Şerban Nicolae şi modifică Legea referendumului care a fost contestată de parlamentarii PD la Curtea Constituţională.

"Referendumul este declarat valid până să ajungem să îi aflăm rezultatul, dacă sunt prezenţi la scrutin jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele de vot, potrivit art. 5 din legea iniţială, adică participarea la vot a nouă milioane de persoane", a explicat Şerban Nicolae. Senatorul PSD a arătat că după ce se validează referendumul se constată şi cum s-a votat pentru demiterea preşedintelui, iar şeful statului este declarat demis dacă în această direcţie se exprimă majoritatea celor care vin la vot. Şerban Nicolae a mai spus că, dacă referendumul nu este validat, după expirarea celor 30 de zile, preşedintele îşi poate relua funcţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite