Senatorii au hotărât că numai Securitatea a făcut poliţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia juridică de la Senat au aprobat, ieri, câteva amendamente care modifică legea privind accesul la propriul dosar şi au modificat categoriile de persoane al căror dosar poate

Senatorii din Comisia juridică de la Senat au aprobat, ieri, câteva amendamente care modifică legea privind accesul la propriul dosar şi au modificat categoriile de persoane al căror dosar poate fi modificat de către CNSAS.
Senatorii au decis ca Legea Ticu să se numească "Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică comunistă", modificând astfel Ordonanţa de Urgenţă 16/2006 a Guvernului, care viza completarea Legii Ticu. Amendamentul care schimbă titlul legii, dar şi conţinutul ei, a fost formulat de senatorii PRM Gheorghe Funar şi Valentin Dinescu. Astfel se numeşte în mod explicit Securitatea ca organ care a desfăşurat poliţie politică, iar celelalte instituţii represive ale organului de stat nu sunt menţionate. Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat: "Iniţiatorul şi-a propus să se refere strict la Securitate (...) Să ne rezumăm la Securitate, dar să ne referim ca poliţie politică comunistă". Claudiu Secaşiu, preşedintele CNSAS, nu a fost de acord cu această modificare, despre care a considerat că este una "limitativă". În urma altor amendamente adoptate, pe lista celor care vor fi verificaţi de către CNSAS la cerere se încadrează funcţionarii publici şi anumite cadre didactice, mai precis cele care deţin funcţii de conducere în cadrul învăţământului universitar şi directorii de liceu, de grup şcolar sau directorii în instituţiile de cultură la nivel naţional, judeţean, municipal şi local. În urma unei propuneri a CNSAS, vor fi verificaţi din oficiu membrii Colegiului CNSAS, precum şi angajaţii instituţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite