Senatorii jurişti nu vor ca pedofilii să fie castraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Senatului a respins proiectul iniţiat de mai mulţi deputaţi PDL privind castrarea chimică a pedofililor condamnaţi pentru circumstanţe agravante de abuz sexual.

Raportul de respingere adoptat de Comisia Juridică pe marginea acestei iniţiative a înregistrat un singur vot "pentru", din partea senatorului democrat-liberal Iulian Urban, în opinia căruia, introducerea pedepsei de castrare chimică nu reprezintă un tratament inuman, dând ca exemplu ţări precum Polonia şi Rusia, care au astfel de prevederi în legislaţie. "Noi cazăm violatorul pe banii statului, să stea să mănânce trei mese pe zi vreo douăzeci de ani", a pledat Urban în favoarea proiectului iniţiat de colegii săi de partid.

Reprezentanţii Opoziţiei nu numai că s-au declarat împotriva iniţiativei, ci au susţinut oportunitatea modificării Codului Penal şi introducerea unor pedepse complementare şi a unor măsuri de siguranţă. "Probabil ar trebui să fie găsită o modalitate legislativă, dar care să fie unitară cu Codul Penal şi să facă în aşa fel încât, prin pedeapsă, să fie descurajate astfel de comportamente", a declarat preşedintele Comisiei Juridice, Toni Greblă (PSD).

Propunerea legislativă prevede ca făptuitorul găsit vinovat de violenţă şi abuz sexual asupra minorului şi condamnat pentru circumstanţe agravante de abuz sexual să primească o pedeapsă suplimentară prin "inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice", pentru a se preveni, astfel, recidiva.

În proiect se arată că această sancţiune se aplică în scopul prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni, ce pot avea consecinţe grave atât pentru dezvoltarea fizică, psihică şi morală a minorului, cât şi pentru copiii ce s-ar putea naşte în urma acestor raporturi. De asemenea, pedeapsa suplimentară poate fi însoţită de tratament psihologic adecvat, în scopul prevenirii recidivei, dar şi pentru integrarea infractorului în societate, fără ca acesta să mai reprezinte o ameninţare.

Condamnatul acuzat de pedofilie ar urma, aşa cum se arată în proiect, să fie în continuare sub supraveghere, prin monitorizare GPS şi după ce şi-a ispăşit pedeapsa.
Proeictul are semnătura deputaţilor PDL Claudia Boghicevici, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Cătălin Croitoru, Tinel Gheorghe, Stelian Ghiţă-Eftemie, Ioan Holdiş, Doru Leşe, Nicuşor Păduraru, Ştefan Pirpiliu, Alin Popoviciu, Marius Rogin, Valentin Rusu, Mihaela Şandru şi Marius Spânu.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite