Senat: S-a votat constituirea unei comisii care să verifice abuzurile DNA de după referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a anunţat, luni, că în Biroul Permanent a Senatului s-a aprobat înfiinţarea unei comisii care să verifice modul în care s-au desfăşurat anchetele de după referendum.

UPDATE Constituirea Comisiei de anchetă a fost votată în plenul Senatului, în absenţa senatorilor PDL.

UPDATE Senatorii PDL au părăsit şedinţa de plen. Ei vor depune o plângere la Curtea Constituţională.

UPDATE Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat că senatorii democrat liberali vor vota împotriva înfiinţării unei Comisii de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012, propusă de PSD şi PNL. Ba, mai mult, grupul PDL nu va numi, în consecinţă, reprezentanţi în această comisie, dacă ea va fi înfiinţată.
 "Se încalcă nu numai un principiu logic al democraţiei, şi anume separaţia puterilor în stat, se încalcă nişte principii constituţionale deoarece investigarea felului în care s-a desfăşurat referendumul şi, pe de altă parte, a felului în care au fost investigate rezultatele reieşite din referendum nu pot reveni decât organelor competente, acelei puteri a statului care se ocupă de aceasta, respectiv procuratura", a susţinut senatorul.

„Toate grupurile parlamentare au convenit ca până la plenul de azi (n.r.- şedinţa de plen începe la ora 16) să facă nominalizările. În Biroul Permanent  s-a stabilit să fie  11 senatori în comisie, respectiv după algoritmul: 4 din partea PSD, 3 din partea PDL, 2 din partea PNL, unul din partea UNPR şi unul din partea UDMR. Grupurile au fost de acord cu acest algoritm, urmează ca până la şedinţa de plen să-şi facă nominalizările“, a explicat Petru Filip. El a precizat că obiectul comsiei de anchetă priveşte modul în care s-au desfăşurat cercetările procurorilor în dosarul referendumului.
 Un număr de 34 de senatori PSD şi 12 senatori PNL au solicitat înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă.
 În nota de fundamentare a proiectului dezbătut în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Senatului de luni, se arată că există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor referitoare la posibile abuzuri săvârşite de procurori ulterior desfăşurării referendumului.
 Potrivit semnatarilor documentului, într-o serie de localităţi, cetăţenii susţin că au fost agresaţi de către procurori, scoşi din biserică, puşi să jure cu mâna pe Biblie.
 
O astfel de conduită din partea autorităţilor statului este inadmisibilă şi cu atât mai periculoasă cu cât pune la îndoială însuşi statul de drept al României. Dacă aceste fapte reprobabile există şi sunt veridice, ele nu pot rămâne fără urmări, deoarece precedentul unui comportament în afara legii al organelor statului ar destabiliza instituţiile acestuia şi ar răsturna firescul ordinii de drept, în care cetăţenii trebuie respectaţi şi sunt liberi să-şi exprime fără frică de constrângere voinţa şi opiniile politice, indiferent de culoarea acestora, se arată în nota transmisă conducerii Senatului.
 Semnatarii documentului, senatorii Ilie Sârbu (PSD) şi Mario Oprea (PNL), menţionează că această comisie nu are ca scop anchetarea procorurilor, ci îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor şi să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor.
 Senatorii PNL şi PSD au propus ca această comisie să fie formată din 11 membri, iar hotărârile comisiei să fie adoptate cu votul majorităţii membrilor acestuia.
 Potrivit proiectului, comisia va putea solicita opinia unor specialişti din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei orice informaţie şi documente care sunt de natură să servească activităţile acesteia.
 Iniţiatorii mai propun ca raportul acestei comisii să fie depus la Biroul Permanent al Senatului până la data de 15 noiembrie 2012.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite