Senat: Prescripţia pentru omor ar putea fi eliminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia juridică au convenit azi, de principiu, să elimine din Codul Penal prescripţia pentru infracţiunile de omor şi pentru cele care au ca urmare decesul victimei.

Şeful comisiei, social-democratul Toni Greblă, a precizat pentru "Adevărul" că membrii comisiei au fost de acord cu iniţiativa legislativă depusă de un număr de parlamentari PDL, însă votul a fost amânat întrucât sunt necesare lămuriri legate de caracterul retroactiv al acestei măsuri.

Iniţiativa care vizează eliminarea prescripţie a fost lansată de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Ea a fost preluată de deputatul PDL Sever Voinescu şi alţi parlamentari democrat-liberali. Şi social-democratul Mădălin Voicu a semnat propunerea legislativă.

Dacă iniţiativa va trece de votul parlamentarilor, orice persoană care a comis o faptă de omor va putea fi condamnată indiferent de câtă vreme a trecut de la comiterea faptei. Aceeaşi măsură ar urma să fie aplicată şi în cazul altor infracţiuni care au drept consecinţă moartea victimei.

Camera Deputaţilor este însă for decizional în cazul modificării Legii penale.

Fostul ministru al Justiţiei explica recent că Suedia a luat o decizie similară, majoritatea statelor din UE având această practică. Macovei a mai precizat că în prezent termenul de prescripţie pentru omor este de 15 ani, dacă făptuitorul nu a fost trimis în judecată în acest interval, şi respectiv 22 de ani dacă dosarul făptuitorului se află în instanţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite