Şeful OTV şi cultul personalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu a contestat decizia prin care s-a respins folosirea numelui său în denumirea propriului partid
Dan Diaconescu a contestat decizia prin care s-a respins folosirea numelui său în denumirea propriului partid

Tribunalul i-a respins patronului Oglinda TV cererea de înregistrare a formaţiunii politice Partidul Poporului – Dan Diaconescu, pe motiv că denumirea ar crea confuzii. Dan Diaconescu se chinuieşte din răsputeri să devină politician cu acte în regulă, dorind ca numele său să fie parte din denumirea partidului la care visează.

Încercările patronului OTV de a-şi înregistra la tribunal formaţiunea politică, născută pe când Diaconescu a fost arestat preventiv, sunt sortite eşecului de luni bune. Acuzat că ar fi „furat" de la Constantin Cojocaru denumirea de „Partidul Poporului", Dan Diaconescu a încercat asocierea denumirii Partidul Poporului cu numele său. Ideea a fost însă respinsă de Tribunalul Bucureşti, însă Diaconescu s-a decis să lupte până la capăt, astfel că a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

EXCLUSIV Dan Diaconescu implicat într-un imens scandal politic. Se lasă cu destituiri!

Cerinţe obligatorii

Magistraţii au respins cererea de înregistrare a formaţiunii politice, arătând că toate cerinţele impuse de lege pentru înregistrarea unui partid politic sunt de interes public. Aşadar, automat şi denumirea partidului, care nu poate conţine nume proprii ale unor pesoane fizice. „Singura situaţie în care, în opinia tribunalului, ar putea fi acceptată prezenţa numelui unei persoane fizice în denumirea unui partid politic este aceea în care e utilizat simbolic numele unei personalităţi ilustre sau notorii, apreciată a fi reprezentativă pentru valorile publice economice şi sociale sau pentru  categoria de cetăţeni căreia i se adresează partidul, caz în care, din punct de vedere lingvistic, caracterul simbolic al numelui folosit este revelat de încadrarea acestuia de ghilimele", motivează magistraţii respingerea cererii lui Dan Diaconescu. Tribunalul mai arată că prezenţa numelui persoanei fizice Dan Diaconescu în denumirea partidului este capabilă a sugera faptul că partidul ar avea funcţia principală de a cultiva personalitatea lui Dan Diaconescu ca valoare politică în sine, ceea ce contravine Constituţiei.

Confuzii

Mai mult, judecătorii susţin că s-ar putea crea o confuzie în sensul că denumirea ar putea fi înţeleasă ca „Partidul Poporului este Dan Diaconescu" sau chiar se poate face conexiunea nedorită dintre termenul „popor" şi „Dan Diaconescu". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite