Şef de protocol pentru trei ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Arteni a fost numit şi revocat de Traian Băsescu din funcţia de şef al protocolului prezidenţial în aceeaşi zi. Imediat după numire, presa a început să speculeze pe marginea unor

Valeriu Arteni a fost numit şi revocat de Traian Băsescu din funcţia de şef al protocolului prezidenţial în aceeaşi zi. Imediat după numire, presa a început să speculeze pe marginea unor informaţii potrivit cărora Arteni ar fi fost racolat de fosta Securitate. Valeriu Arteni a frecventat între 1971 şi 1976 cursurile Universităţii din Hanoi şi a susţinut că a crezut în "nobilele idealuri ale lui Ho şi Min". Câteva ore mai târziu, Băsescu l-a revocat din funcţie fără niciun fel de explicaţii oficiale. Administraţia Prezidenţială nu a comentat decizia şefului statului.

Arteni, fost ambasador în Coreea de Sud, a fost racolat de Securitate în 1972, conform unui interviu al colonelului SIE Octavian Hârşeu, adjunct al ambasadorului român în Irak, reluat imediat după anunţul numirii de presă. Hârşeu a declarat, în 2006, că în 1972 a fost contactat de fosta poliţie secretă comunistă, dar şi-a recomandat un coleg de facultate pentru un post în Vietnam: Valeriu Arteni.

În 1972, Arteni a studiat la Institutul de Studii Orientale din Bucureşti. Între 1971 şi 1976, a frecventat cursurile Universităţii din Hanoi şi avea să spună mai târziu că "a crezut în idealurile nobile ale lui Ho şi Min". Ambasador în Vietnam şi Pakistan la sfârşitul anilor "70, Arteni a fost ambasador în Coreea de Sud, din mai 2003 până în 13 iunie 2007, când a fost rechemat în ţară.

"E incredibil ca preşedinţia să nu fi avut date complete"

Profesorul Cristian Pârvulescu crede că gestul prezidenţial nu este motivat decât de aceste suspiciuni privind colaborarea cu Securitatea. "Mi se pare incredibil ca Administraţia Prezidenţială să nu fi avut informaţii complete despre noul consilier", spune el.

Pârvulescu precizează că nu este vorba de o destituire, ci este posibil ca Preşedinţia să fi încercat a evita o situaţie complicată. El a reamintit de precedentul Silvian Ionescu, numit şi revocat din funcţia de prefect din aceleaşi motive. Mugur Ciuvică, fost consilier în administraţia Constantinescu, nu găseşte o explicaţie pentru această numire.

Cel puţin trei surse de informaţie avea preşedintele pentru a şti exact cine este Arteni: şefii serviciilor secrete, comunitatea de informaţii cu sediul la Cotroceni şi CNSAS. Ciuvică a evitat să facă presupuneri în privinţa numirii şi revocării lui Arteni.

El a adăugat că, în lipsa CNSAS, fostul preşedinte Emil Constantinescu a cerut serviciilor secrete să verifice dacă vreunul din colaboratorii săi avusese legături cu Securitatea, primind în privinţa tuturor răspunsuri negative. După părerea sa, indiferent de motiv, vina îi aparţine şefului statului, el fiind cel care face numirile consilierilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite