Securitatea şi DIE, interesate de informările lui Bălăceanu-Stolnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seniorul liberal Constantin Bălăceanu-Stolnici nu a dat note informative numai la fosta Securitate, ci şi la Direcţia de Informaţii Externe. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, pe numele lui

Seniorul liberal Constantin Bălăceanu-Stolnici nu a dat note informative numai la fosta Securitate, ci şi la Direcţia de Informaţii Externe. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, pe numele lui Stolnici există două seturi de note informative semnate cu nume conspirative diferite.

Racolat în 1974, pe când lucra ca medic şi şef de secţie la Institutul Naţional de Geriatrie Ana Aslan, Stolnici a oferit informaţii atât despre pacienţii străini, cât şi despre colegii săi de muncă. Conform aceloraşi surse, un dosar ar conţine notele informative date despre pacienţii străini veniţi la tratament, fiind destinat ofiţerilor DIE. Cel de-al doilea set de informări priveau personalul sanatoriului, comportamentul acestora şi legăturile cu pacienţii. În prezent, Bălăceanu Stolnici s-a retras din prim planul vieţii politice româneşti.

Pe linie moartă a fost trecut şi colegul său de partid, Galiaţatos Alexandros. Potrivit rezoluţiei CNSAS, publicată în M.O., liberalul a fost recrutat de Securitate încă de pe băncile Colegiului Naval, "Mircea cel Bătrân", calitate din care a remis informări despre personalul navigant. Verdictul de colaborare cu poliţia politică a determinat retrogradarea lui Galiaţatos din funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor în cea de şef a Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite