Miniştrii se ceartă pe şoferii şi secretarele care vor să plece din cauza salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Cabinetului Boc ţin cu dinţii de secretarii de stat şi se ceartă pe şoferii şi secretarele care vor să plece din cauza salariilor. Criticat din interiorul PDL pentru că nu a luat măsuri contra miniştrilor care nu au făcut restruc­turare, premierul Boc le-a cerut ieri acestora să reducă numărul secretarilor de stat.

Salariile de la Finanţe: şofer - 4.200 de lei, bufetier - 2.370

Salariile la ministerul Muncii: un şofer câştigă mai mult decât un inspector

Premierul pare că s-a răzgândit, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, tot el susţinea că nu este necesară acum o reducere a numărului de secretari de stat.

Schimbarea sa de poziţie apare în contextul nemulţumirilor exprimate recent de democrat-liberalii Cezar Preda şi Monica Macovei, care au cerut remaniere şi sancţionarea miniştrilor care nu au făcut restructurare.

Reducerea personalului cu 25%

Miniştrii Guvernului Boc au primit ieri termen o săptămână să vină cu o organigramă redusă a ministerelor, dar şi a instituţiilor din subordonare. „Până la şedinţa viitoare de Guvern trebuie să venim cu acestă nouă organigramă. Eu lucrez la o reorganizare a instituţiilor din subordinea ministerului de două luni. Există direcţii teritoriale de unde e nevoie să tăiem", a declarat pentru „Adevărul" ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit unor surse guvernamentale, doar o parte din miniştri şi-au prezentat până în prezent, în cadrul şedinţelor de Guvern, disponibilitatea de a reduce numărul de angajaţi din ograda proprie. Ieri, Boc ar fi cerut o reducere de 25% a numărului subordonaţilor fiecărui ministru, însă membrii Cabinetului s-au plâns că la nivelul actual de salarii sunt foarte mulţi specialişti care pleacă în mediul privat.

O altă problemă discutată ieri în Guvern a fost cea a salariilor şi sporurilor din ministere, dar şi a nivelului diferit de venituri de la un angajat la altul. Relatările din presă potrivit cărora directorii, şoferii, secretarele din anumite ministere câştigă sume considerabile ar fi stârnit nemulţumirea anagajaţilor, iar membrii Cabinetului au susţinut ieri că riscă să rămână fără subordonaţi, aceştia dorind să migreze către instituţiile unde sunt salarii mai mari. Ministrul Mediului Laszlo Borbely consideră că salariile la nivelul ministerelor ar trebui egalizate. „Nu cred că ar trebui să existe un minister mai important sau un minister mai puţin important", a afirmat Borbely.

El consideră că în ministerul lui trebuie tăiate posturile administrative şi nu cele de decizie. „Nu cred că e normal ca direcţia economică a ministerului, care administrează milioane de euro să aibă 11 oameni angajaţi, iar într-o direcţie regională să existe 10 angajaţi. Voi tăia de unde trebuie", a mai spus ministrul.

Miniştrii au mai susţinut că numărul secretarilor de stat a fost deja redus. Borbely a afirmat că nu crede că cei trei din ministerul lui au o activitate lejeră. „Eu nu îmi pun secretarii de stat să ascută creioane. Dacă se va decide că trebuie să împart aceeaşi muncă pe care o fac trei secretari de stat la doi, voi vedea cum voi face", a mai spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite