Secesioniştii, încurajaţi de victoria Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, care spune că declararea unilaterală a independenţei Kosovo nu încalcă tratatele de drept internaţional, încurajează mişcărilor secesioniste din întreaga lume.

Primele reacţii au apărut în Bosnia şi Herţegovina. Spunând că vede în verdictul CIJ o legitimare pentru secesiune, premierul Republicii Srpska, Milorad Dodik, a anunţat că după alegerile locale din 3 octombrie va organiza un referendum privind separarea ţării de Bosnia.

„Teoretic, Serbia poate face acum în Bosnia-Herţegovina exact ceea ce au făcut albanezii în provincia sârbească Kosovo", a declarat Dodik. Bosnia şi Herţegovina a fost una dintre cele şapte republici ale Iugoslaviei care şi-a câştigat independenţa în cursul războaielor din anii 1990.

Descentralizată şi împărţită administrativ în Federaţia Bosniei şi Herţegovinei şi Republica Srpska (cu populaţie majoritar sârbă)  este administrată conform Acordului Dayton de un reprezentant numit de Consiliul de Securitate al ONU.

Sârbii din Bosnia şi Herţegovina, reprezentând 31% din cei aproximativ 3,8 milioane de locuitori ai ţării, susţin poziţia Serbiei, în timp ce musulmanii bosniaci (40%) şi croaţii bosniaci (10%), au dorit, din contră, o recunoaştere a Kosovo.

Transnistria ridică vocea

Ecouri ale verdictului se aud deja şi în Tiraspol, unde se pune, din nou, pe tapet separarea de Republica Moldova. Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, citat de „Unimedia", a declarat că recunoaşterea independenţei Kosovo de către mai multe state nu poate fi un precedent şi pentru Transnistria.

Verdicul CIJ este văzut de expertul în drept internaţional, Joseph Marko, drept un semn de bun augur pentru crearea statului palestinian. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite