Secaşiu, votat în locul lui Turianu la CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Secaşiu nu a avut niciun contracandidat şi a fost votat de opt din cei zece membri ai Colegiului, în timp ce doi au fost împotrivă. "Secaşiu este un tânăr care nu face parte din

Claudiu Secaşiu nu a avut niciun contracandidat şi a fost votat de opt din cei zece membri ai Colegiului, în timp ce doi au fost împotrivă. "Secaşiu este un tânăr care nu face parte din niciun partid politic şi care, de şase ani, munceşte conştiincios aici. Am încredere în el!", a declarat Constantin Ticu Dumitrescu, care, de altfel, l-a şi propus pentru conducerea CNSAS. Noul preşedinte este absolvent al Facultăţii de istorie, a lucrat între 1991 şi 1999 la BBC, după care a fost propus de PNL pentru un post în Colegiul CNSAS. Conducerea instituţiei a mai stabilit ca preşedinţia CNSAS să fie rediscutată la fiecare şase luni.
Nu este însă clar ce l-a determinat pe Corneliu Turianu să se retragă, după ce, până ieri, acesta a refuzat în mai multe rânduri să facă un astfel de gest. "Criza am soluţionat-o eu, în sensul că am spus, dacă îşi dă demisia domnul Turianu şi dacă stabilim preşedinţia prin rotaţie, eu sunt gata să mă retrag. Nu din CNSAS, de aici nu mă retrag", a declarat Ticu Dumitrescu. Claudiu Secaşiu a nuanţat această afirmaţie, spunând că demisia lui Turianu a rezultat "din discuţii". Şi Secaşiu, şi Ticu Dumitrescu au părut însă mulţumiţi de promisiunile pe care le-a făcut Băsescu celor din Colegiul CNSAS. Ticu Dumitrescu a spus că urmează să discute la telefon cu Traian Băsescu pentru a stabili o întâlnire cu acesta, la care, eventual, să participe şi directorul SRI, Radu Timofte. În plus, potrivit lui Secaşiu, şeful statului a acceptat ca situaţia celor peste 100.000 de dosare ale fostei Securităţi, pe care SRI nu le-a predat CNSAS pe motiv că ţin de siguranţa naţională, să fie rediscutată. Băsescu a acceptat, se pare, ca şi alte documente ale fostei Securităţi, necesare procesării arhivei - precum cartoteca - să ajungă la CNSAS. Constantin Ticu Dumitrescu şi-a exprimat speranţa ca Valentin Lazea să se întoarcă în Colegiul CNSAS. Lazea a demisionat acum o săptămână după ce a votat - împotriva propriei dorinţe, se pare - pentru numirea lui Turianu la conducerea CNSAS. Imediat după acest vot, Lazea a demisionat şi a părăsit Bucureştiul, plecând la Timişoara. Ticu Dumitrescu a spus că a vorbit, duminică, la telefon cu Lazea şi a apreciat că acesta ar putea reveni, având în vedere că demisia sa nu a devenit efectivă, nefiind înregistrată la comisiile juridice ale parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite