George Scutaru, vicepreşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor: "Resursele României nu permit o implicare militară în Libia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu are resursele necesare pentru o intervenţie militară în Libia, este de părere vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru.

"România trebuie să susţină din punct de vedere politic intervenţia statelor democrate. Trebuie să aşteptăm decizia NATO pe acest subiect şi modul în care va reacţiona, ca un corp întreg, NATO. După ce vor exista aceste clarificări cred că CSAT-ul trebuie să exprime un punct de vedere", a declarat George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că rezoluţia adoptată de ONU dă frâu liber statelor aliate să acţioneze doar aerian în Libia, nu şi terestru.

"România este implicată în alte teatre de operaţiuni în cadrul NATO cu un număr considerabil de militari, iar din punct de vedere al tehnicii din dotare şi logistic nu cred că avem capacitatea de a ne alătura acelor state care pun la dispoziţie mijloace de lovire aeriană", a declarat Scrutaru.

"În acest moment resursele României nu permit o implicare militară. Cel mult, putem discuta de un sprijin umanitar ţinând cont şi de faptul că România a dovedit că are capacitatea de a organiza extragerea din Libia a propriilor cetăţeni şi a cetăţenilor altor state ", a adăugat acesta.

Criza din Libia ne aduce aminte că rămânem fără forţe aeriene din 2014, dacă nu se va lua o decizie privind înlocuirea bătrânelor aeronave MIG. Scrutaru atrage atenţia că este momentul ca Executivul să ia  o decizie pentru finanţarea programului multirol.

Parlamentarul liberal a atras atenţia şi asupra bugetului redus al Apărării şi a perspectivelor deloc optimiste. Potrivit acestuia, România are de fapt, în prezent, cel mai mic buget de apărare, circa 0.8% din PIB. În 2014 bugetul destinat Ministerului Apărării Naţionale va ajunge la doar 0,72% din PIB.

"Dacă în acest an nu vom lua o decizie privind finanţarea multirol, în 2014 ne vom întreba cine ne va asigura securitatea spaţiului aerian românesc", a spus Scutaru.

Libia nu poate rezista unei acţiuni militare străine semnificative

Un alt liberal, fost ministru al Apărării şi al Externelor, Teodor Meleşcanu, a declarat că Libia nu e o ţară care poate rezista intervenţiei unor puteri militare semnificative.

"Din punct de vedere militar nu cred că Libia este o ţară care poate rezista intervenţiei unor puteri militare semnificative la nivel mondial", a spus Meleşcanu.

El a adăugat că este de văzut care va fi reacţia altor ţări faţă de această intervenţie militară şi cât sprijin va avea intervenţia.

"Chestiunea este, din punctul meu de vedere, care va fi reacţia altor ţări faţă de această intervenţie, de cât sprijin se vor bucura aceste acţiuni militare şi care vor fi implicaţiile, ce se va întâmpla în continuare", a mai spus Meleşcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite