Schimbarea Constituţiei avantajează preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boc doreşte să întărească poziţia şefului statului în raport cu Parlamentul şi cu Guvernul. Legislativul va avea o singură Cameră şi nu va putea suspenda preşedintele fără avizul Curţii Constituţionale. Miniştrii UDMR sunt în dezacord cu restul Guvernului.

La doar o zi de la consultările cu preşedintele Traian Băsescu şi de la înfiinţarea Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Legii fundamentale. Premierul Emil Boc a recunoscut că la acesta au lucrat atât Guvernul, cât şi preşedinţia.

Vezi aici proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei

Potrivit unor surse politice, documentul prezentat ieri de Boc a fost discutat şi în tête-á-tête-ul pe care acesta l-a avut cu şeful statului înaintea consultărilor de la Cotroceni. Documentul a fost trimis ieri-seară la Palatul Cotroceni, urmând ca apoi să fie transmis Parlamentului spre dezbatere.

În varianta premierului preşedintele va avea şi atribuţii noi. Astfel, propunerea prim-ministrului de revocare şi numire a unor membrii ai Guvernului nu se va face decât după o consultare a şefului statului.

Sursele citate mai susţin că în şedinţa de guvern au existat şi dispute între PDL şi miniştrii UDMR care nu-şi însuşesc propunerile legate de trecerea la Parlamentul unicameral.

UDMR se opune unicameralului

După şedinţă, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că formaţiunea sa doreşte menţinerea Parlamentului bicameral, cu delimitarea atribuţiilor celor două Camere. Bela a mai spus că şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300 este discutabilă.

UDMR se plasează de aceeaşi parte a baricadei, alături de PNL şi PSD, care susţin menţinerea Parlamentului bicameral.

Deciziile din comisie vor fi luate cu majoritate de două treimi, ceea ce face ca discuţiile să fie blocate încă de la constituirea acestui for. PDL nu ar fi avut această majoritate nici cu sprijinul partenerilor de guvernare de la UDMR.  Proiectul stabileşte că preşedintele poate dizolva Parlamentul, dar nu mai poate fi suspendat de acesta decât dacă magistraţii Curţii Constituţionale decid că există argumente solide pentru acest demers.

În prezent, verdictul CC are valoare de aviz consultativ, decizia finală fiind luată de Legislativ. Ideea guvernanţilor porneşte de la experienţa din mai 2007, atunci când parlamentarii au votat suspendarea preşedintelui, deşi judecătorii de la CC s-au ferit să dea un verdict clar, susţinând că există indicii ale încălcării Constituţiei de către şeful statului, dar  nu este vorba despre „fapte grave".

Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedinte al Comisiei de revizuire, spune că Guvernul vrea să facă o Constituţie în funcţie de actorii politici actuali şi interesele lor, fără să gândească în perspectivă şi nesocotind faptul că aceştia nu sunt veşnici în funcţiile pe care le deţin.

Guvernul, acuzat de „şmecherii ieftine"

„Guvernul vine cu şmecherii ieftine şi prezintă un proiect la doar o zi după ce Parlamentul a înfiinţat Comisia de revizuire. Această tactică nu foloseşte la nimic", a declarat fostul premier.

„Revizuirea presupune un proces de reflexie şi o discuţie aşezată cu toţi cei implicaţi", a adăugat el.

Vicepreşedintele PSD al Comisiei de revizuire, senatorul Dan Şova, acuză şi el lipsa unui acord politic pe principiile revizuirii, aşa cum a existat în 2003, la ultima modificarea a Legii fundamentale. „Trebuie să păstrăm un echilibru al puterilor în stat.

Dacă luăm dreptul Parlamentului de a suspenda preşedintele, în oglindă, de ce nu luăm dreptul preşedintelui de a dizolva Parlamentul? Avizul CC trebuie să fie consultativ", a comentat senatorul PSD. El a mai precizat că proiectul Guvernului este una dintre zecile de propuneri de modificare a Constituţiei ce vor intra în dezbaterea Comisiei de revizuire.

"Revizuirea presupune un proces de reflexie şi o discuţie aşezată cu toţi cei implicaţi."
Călin Popescu-Tăriceanu
vicepreşedinte al Comisiei de revizuire

Modificări în proiectul Guvernului

1 Parlamentul va avea o singură Cameră care se va numi Camera Reprezentanţilor.

2 Numărul de 300 de parlamentari va fi specificat în Constituţie.

3 În cazul în care preşedintele va solicita organizarea unui referendum, Parlamentul va trebui să-şi exprime punctul de vedere în maximum 30 de zile.

4 Premierul desemnat de preşedinte are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea cabinetului. În termen de 10 zile Parlamentul aprobă sau respinge învestitura. În cazul în care Parlamentul nu ia nicio decizie, Guvernul propus se consideră respins, iar preşedintele trebuie să desemneze alt premier.

5 Preşedintele poate fi suspendat cu votul majorităţii parlamentarilor, doar cu avizul CC.

6 Reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Legislativului, în cazul în care sunt respinse cel puţin două solicitări de învestitură a premierului desemnat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite