Scăpăm de pensiile aleşilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL va propune eliminarea pensiilor privilegiate ale parlamentarilor. Dacă PDL vrea elimi- narea pensiilor pentru aleşi, reprezentanţii PNL optează pentru îngheţarea la nivelul actual a acestui venit.

Emil Boc a precizat că PDL a elaborat un proiect de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, din care au fost eliminate prevederile referitoare la pensiile speciale. „Este timpul ca în primul rând clasa politică să dea dovadă de sacrificii înainte de a cere sacrificii din partea altora. Primul sacrificiu este să renunţe la privilegii, care încep cu pensiile parlamentarilor”, a spus Boc, citat de NewsIn.

Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că nivelul veniturilor aleşilor trebuie să rămână cel în vigoare. „Cred că parlamentarii pot rămâne cu pensia actuală până când toate categoriile de pensionari, toate problemele categoriilor de pensionari cu toate grupele de muncă, cu toate etapele de majorare, vor fi rezolvate”, a spus Antonescu.

Pensia de parlamentar a apărut în 2004

Introducerea unei pensii speciale pentru parlamentari a fost făcută prima dată la finele anului 2004. Atunci, problema introducerii unui astfel de drept pentru aleşi devenise arzătoare pentru PSD, care a promis diverse compensaţii cu scopul de a potoli nemulţumirile celor care nu s-au mai regăsit pe listele electorale din 2004.

În octombrie 2004 s-a stabilit ca aleşii să beneficieze de o pensie egală cu 80% din indemnizaţia de parlamentar. Cei care aveau la activ două mandate primeau ca pensie 60% din leafa de parlamentar, iar cei cu un singur mandat aveau o pensie de 40% din salariu.

Printr-o hotărâre din mai 2006 a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, beneficiau de pensie doar parlamentarii care au avut cel puţin un mandat complet. La 19 iunie 2007, aceleaşi birouri au decis să scoată referirea la “mandatul complet”. Beneficiarii pensiei sunt deputaţii şi senatorii care, începând cu 1990, deţin sau au deţinut mandate

80%

- din indemnizaţia realizată în ultima lună, cu sporuri cu tot, reprezintă pensia de parlamentar.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite