Scandalul pensiilor a ajuns la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a discutat ieri cu premierul, cu miniştrii şi cu directorii serviciilor de informaţii pe tema recalculării pensiilor militare. O altă hotărâre de guvern care să permită continuarea procedurii de recalculare a acestor pensii a fost soluţia avansată de ministrul Elena Udrea.

Premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea şi directorii serviciilor de informaţii au fost convocaţi de preşedinte, în urma haosului creat după ce, vineri, a fost publicată motivaţia instanţei supreme privind pensiile militare. Magistraţii au decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării hotărârii de guvern privind recalcularea pensiilor. Guvernul a anunţat însă că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de „interpretări" ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Şeful statului a avertizat însă Executivul că verdictul Justiţiei trebuie respectat.

Soluţia „avocatului" Elena Udrea

Cu câteva ore înainte de debutul reuniunii de lucru de la Cotroceni, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, cunoscută pentru opiniile sale în acord cu cele ale şefului statului, a spus la Iaşi că procesul recalculării pensiilor militarilor poate continua prin emiterea unei noi hotărâri de guvern. Vorbind în calitate de avocat, Udrea a susţinut că atât cei care cer stoparea recalculării în baza deciziei Înaltei Curţi, cât şi Guvernul ar avea dreptate întrucât magistraţii au invalidat hotărârea de guvern care reglementează procedura, şi nu legea care stipulează recalcularea veniturilor pentru pensionarii militari. „Nu am vorbit cu premierul Emil Boc pe această temă, dar consider că, dacă se emite o altă hotărâre de guvern, se poate continua procesul recalculării pensiilor", a declarat Udrea.

Pentru respectarea deciziei instanţei a pledat, sâmbătă, în timp ce-şi plimba căruciorul de cumpărături, chiar şi preşedintele Traian Băsescu. „Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi. Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a declarat Băsescu pentru Realitatea TV. Şeful statului nu a vorbit însă despre posibila soluţie pe care Guvernul ar putea s-o adopte.

Imaginea Guvernului, „şifonată"

Comportamentul Guvernului, care a dat undă verde recalculării pensiilor militare după decizia magistraţilor, a fost criticat chiar şi de partenerii de guvernare. Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Andras Levente Fekete, a comentat că imaginea Guvernului „a ieşit un pic şifonată", în urma acestui scandal. La rândul său, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că Guvernul va trebui să ia o decizie privind recalcularea pensiilor militare şi suspendarea acestei proceduri, dată fiind hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Nu am vorbit cu premierul, dar consider că, dacă se emite o altă hotărâre de guvern, se poate continua procesul recalculării pensiilor."
Elena Udrea  ministrul Dezvoltării Regionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite