Scandalul "Mătuşa" s-a lipit de imaginea lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mintea celor mai mulţi dintre români, numele preşedintelui Traian Băsescu rămâne legat de trei scandaluri: "Flota" (39,5 la sută), casa din strada Mihăileanu (15 la sută) şi demisia

În mintea celor mai mulţi dintre români, numele preşedintelui Traian Băsescu rămâne legat de trei scandaluri: "Flota" (39,5 la sută), casa din strada Mihăileanu (15 la sută) şi demisia Elenei Udrea (12 la sută).
În proporţii mai mici, numele lui Băsescu este asociat cu scandalurile în jurul unor contracte de la Primăria Capitalei (1,9 la sută) sau al plecării unor consilieri de la Cotroceni (1,5 la sută).
Numele premierului Călin Popescu Tăriceanu este legat în primul rând de speculaţiile pe care le-a făcut la bursă (20,1 la sută) şi de telefonul dat procurorului general Botoş în cazul Dinu Patriciu (13 la sută). Urmează suspiciunile iscate de declaraţia de avere (6,6 la sută), neimplicarea în ajutorarea sinistraţilor de anul trecut (5,3 la sută), anunţarea deciziei de a demisiona din fruntea Executivului şi revenirea asupra acesteia (4,7 la sută), afacerile cu petrol (4,5 la sută), acţiunea de 10.000 euro (3,9 la sută), sprijinirea unor grupuri de interese (2,3 la sută) şi relaţia proastă cu Traian Băsescu (1,5 la sută).
Numele lui Adrian Năstase este legat, în schimb, într-o proporţie covârşitoare de un mare scandal - moştenirea mătuşii Tamara (86,9 la sută). Semne de întrebare a ridicat şi averea nejustificată a fostului premier pentru 9,1 la sută din participanţii la sondaj.
şapte la sută din repondenţi asociază numele preşedintelui PSD, Mircea Geoană, de diferendele acestuia cu Ion Iliescu, 17,8 la sută - de afacerea "Costea", iar 12,4 la sută - de provenienţa averii sale.
Numele lui Dan Voiculescu, preşedintele P.C., este alăturat cu scandalul că ar fi fost securist (6,8 la sută), cu averea nejustificată (5,9 la sută), cu afaceri ilegale (5,2 la sută), cu conturile lui Ceauşescu (3,7 la sută) şi cu ameninţările de ieşire de la guvernare (3,1 la sută).
Doar 2,1 la sută din repondenţi au declarat că nu pot aprecia dacă numele lui Năstase poate fi legat de vreun scandal; ponderea acestei categorii creşte la 19,9 la sută în cazul lui Băsescu, 30,5 la sută în cel al premierului Tăriceanu, 57,8 la sută în situaţia lui Geoană şi atinge 59 la sută în cazul lui Voiculescu.
Rezultatele provin în urma unui sondaj de opinie, realizat de "Grupul de Studii Sociale 2000", la comanda Multimedia Political Communication", în perioada 20-27 ianuarie. Eşantionul a cuprins 1.086 persoane din Bucureşti, din 41 de alte oraşe şi din 53 de aşezări rurale din toate provinciile istorice ale României.

"Cazul" Adrian Năstase va fi abordat în cadrul şedinţei de azi a celor două grupuri parlamentare ale PSD, mai ales că este prima şedinţă la care acesta participă după autosuspendare. Deşi, oficial, senatorii şi deputaţii social-democraţi se întâlnesc pentru a pregăti sesiunea parlamentară, cu certitudine vor fi voci care vor aborda şi sensibilul subiect al preşedintelui Camerei Deputaţilor. În laboratoarele PSD se lucrează intens la modificarea statutului partidului astfel încât, dacă se începe urmărirea penală, celui asupra căruia planează acuzaţia să i se retragă sprijinul politic. Toate aceste "variante" vor fi discutate în cadrul Consiliului Naţional. Surse din partid spun că discuţii izolate au mai fost între membrii PSD şi liberali sau democraţi, dar nimeni din partid nu a primit mandat de la conducerea PSD privind vreo negociere în legătură cu fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite