Scandal în Parlament. Ponta a fost sancţionat după ce un alt deputat a votat cu cartela lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele PSD, Victor Ponta
Președintele PSD, Victor Ponta

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să propună Biroului permanent sancţionarea deputatului PSD Victor Ponta cu interzicerea participării la lucrările Camerei pe o perioadă de maximum 15 zile, pe motiv că un alt deputat a votat cu cartela sa la şedinţa din 21 iunie 2011.

Decizia comisiei a fost luată în prezenţa a trei deputaţi, Daniel Buda, Gabriel Andronache şi Gheorghe Gabor, la sesizarea Institutului de Politici Publice.
IPP a sesizat faptul că în şedinţa de plen din 21 iunie 2011 a fost înregistrat votul cu cartela electronică a lui Victor Ponta la un proiect de lege şi după 4 minute liderul PSD făcea declaraţii la Palatul Cotroceni. IPP a considerat că Ponta nu putea să ajungă de la Parlament la Palatul Cotroceni în 4 minute şi a solicitat Camerei Deputaţilor numele deputatului care a utilizat ilegal cartela lui Victor Ponta.
Reprezentantul staff-ului Comisiei juridice a menţionat că l-a invitat de opt ori pe Victor Ponta să vină la Comisia juridică, dar nu a primit niciun răspuns.
Preşedintele Comisiei, Daniel Buda, a propus înaintarea către Biroul Permanent a propunerii de sancţionare a lui Victor Ponta conform art 213 alin. 1. lit e, adică cu interzicerea participării la lucrările Camerei Deputaţilor pe o perioadă între 1 şi 15 zile.
"Biroul Permanent este cel care aplică sancţiunile în astfel de cazuri", a precizat Buda.
Deputatul PNL Gheoghe Gabor a atenţionat că este o lipsă de cvorum în comisie pentru a lua o decizie, iar Daniel Buda a replicat că decizia Curţii Constituţionale a reglementat chestiunea legată de cvorumul la comisii.
Comisia juridică va înainta o adresă şi către Secretariatul general al Camerei pentru a vedea dacă a fost identificat deputatul care a votat în locul lui Victor Ponta.
IPP: răzbunare politică

IPP afirmă că decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în legătură cu deputatul PSD Victor Ponta, luată marţi, a fost amânată, nejustificat, cu peste nouă luni, şi a fost luată în contextul unei dispute politice cunoscute între conducerea Camerei şi liderul social-democrat.
IPP precizează, cu referire la decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor de a înainta Biroului Permanent propunerea de sancţionare a deputatului Victor Ponta, că a cerut Camerei Deputaţilor să investigheze situaţia afişării numelui liderului PSD în lista cu voturile finale din plen în acelaşi interval orar în care presa îl filma, în direct, la Cotroceni Cotroceni.

"În temeiul Regulamentului Camerei Deputaţilor considerăm că oricărui deputat, indiferent de funcţia lui politică, trebuie să i se aplice prevederile regulamentare care se referă la votul multiplu cu cartelă în plenul Parlamentului, în baza dovezilor pe care conducerea Camerei trebuie să le ia în considerare. Ne atrag însă atenţia condiţiile aplicării sancţiunii. Decizia Comisiei Juridice, compusă ieri, 3 aprilie 2012, din numai 3 membri dintr-un total de 23, a fost luată la peste 9 luni (nouă luni) de la sesizarea Institutului pentru Politici Publice în pofida insistenţelor acestuia de a fi luată în discuţie concomitent cu alte sesizări ale sale privind votul multiplu din Cameră ce au fost discutate deja", se arată într-un comunicat IPP remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

IPP precizează că nu poate ignora faptul că decizia Comisiei Juridice de marţi vine în contextul unei dispute politice cunoscute între conducerea Camerei Deputaţilor şi partidele de opoziţie, respectiv preşedintele PSD.

"Cazul Victor Ponta ar fi trebuit luat în discuţie de mult iar amânarea cu peste nouă luni nu are nicio justificare din punctul de vedere al IPP. În decizia Comisiei Juridice de ieri prezentată în presă nu regăsim nicio menţiune legată de identificarea, aşa cum am solicitat, a deputatului care a folosit cartela de vot a lui Victor Ponta şi solicităm în continuare acestei Comisii să trateze cu toată atenţia sesizările noastre. Vom urmări ca şi Biroul Permanent să se pronunţe în continuare", se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite