Scandal în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Oltean
Ioan Oltean

Deputaţii Puterii şi cei ai Opoziţiei s-au contrat azi în plenul Legislativului din cauza iniţiativei democrat-liberalului Cezar Preda care prevede dreptul agenţilor Serviciului Român de Informaţii de a desfăşura anchete penale.

Proiectul urma să fie discutat azi de Camera Deputaţilor pe articole şi apoi supus votului final. În sală se aflau mai mulţi reprezentanţi ai Opoziţiei, astfel încât plenul a votat începerea dezbaterilor.

Cu toate acestea, preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a făcut tot posibiliul să blocheze controversatul proiect, sub pretextul că iniţiatorul, Cezar Preda, nu este prezent pentru a-şi susţine punctul de vedere. În cele din urmă, deputaţii au stabilit să retrimită iniţiativa la comisiile juridică şi de apărare, urmând ca plenul să fie convocat mâine pentru vot.

"Vă rog să aveţi puţintică răbdare", a afirmat Oltean, insistând asupra faptului că iniţiatorul lipseşte.

"Domnule preşedinte de şedinţă, dacă un deputat nu vine la serviciu, cum este cazul domnului Cezar Preda şi are un proiect de lege, Camera stă şi aşteaptă ca acel deputat să se spele pe dinţi , să se spele pe picioare să se încheie la nasturi şi camera stă şi aşteaptă? E un abuz din partea dumneavoastră", i-a replicat viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu.

Alianţă PNL-UDMR

Liberalilor li s-au alăturat partenerii de guvernare ai PDL, deputatul UDMR Mate Andras Levente atacându-l pe Iona Oltean pentru că nu respectă decizia plenului de a supune dezbaterii proiectul. "Nu putem aştepta amânarea dezbaterii, putem ajunge la precedente periculoase. Trebuie să trecem la vot", a spus Mate Andras.

Liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean că a încălcat Regulamentul Camerei şi a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când preşedintele de şedinţă nu începe dezbaterea.

"Să acceptăm un asemenea comportament înseamnă să fim complici la încălcarea democraţiei, să-i lăsăm pe domnii Cezar Preda, Traian Băsescu să legifereze şi să acceptăm ca seuriştii să ne ancheteze direct", a afirmat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribună l-a făcut pe Oltean să suspende lucrările Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa lui Cezar Preda a fost sprijinită de şeful SRI, George Maior, care a fost audiat la comisiile de specialitate ale Parlamentului. Maior a susţinut însă că legea se referă doar la cazurile în care angajaţii SRI fac obiectul anchetei penale.

Opoziţia a criticat însă iniţiativa şefului comisiei de control a SRI, Cezar Preda, pe motiv că aceasta aduce atingere drepturilor şi libertăţilor individului. Nici fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei nu este de acord cu propunerile lui Preda.

Preda a plecat la aeroport

Cezar Preda a susţinut că ştia că PNL va face "circ" la dezbaterea propunerii sale legislative şi tocmai de aceea a refuzat să participe la şedinţă. Democrat-liberalul a precizat, pentru Mediafax, că a fost la Parlament dar a stat doar o jumătate de oră, după care a plecat la aeroport pentru că trebuia să ajungă la Kiev, la o reuniune a Consiliului Europei.

În condiţiile în care deputaţii nu vor reuşi nici mâine să discute iniţiativa, aceasta va trece prin aprobare tacită şi va fi trimisă Senatului, unde raportul de forţe între Putere şi Opoziţie este echilibrat, diferenţa fiind de doar două voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite