Sassu şi Popescu, interimari contestaţi
0Cei doi au fost învestiţi ca preşedinţi provizorii la TVR şi CNA, stârnind protestele organizaţiilor civice, care acuză trocul politic PSD-PNL O înţelegere de ultimă oră între PNL
Cei doi au fost învestiţi ca preşedinţi provizorii la TVR şi CNA, stârnind protestele organizaţiilor civice, care acuză trocul politic PSD-PNL
O înţelegere de ultimă oră între PNL şi PSD a permis numirea interimară a lui Alexandru Sassu şi Răsvan Popescu la conducerea a două instituţii importante pentru desfăşurarea campaniilor electorale. Modalitatea numirii celor doi este puternic contestată de organizaţii profesionale şi ale societăţii civile.
Parlamentarii nu au reuşit, ieri, pentru a doua oară, să-l valideze pe pesedistul Alexandru Sassu în funcţia de preşedinte director general al SRTv din lipsă de cvorum. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Răsvan Popescu, care, deşi ales în cursul dimineţii drept preşedinte al Consiliului, nu a putut primi confirmarea plenului celor două Camere. Propunerea de numire a celor doi ca interimari a venit de la Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu. Varianta a fost agreată de senatori şi deputaţi, cu excepţia celor de la PD. Liderul deputaţilor democraţi, Cristian Rădulescu, a afirmat că ei sunt de acord cu desemnarea unui preşedinte interimar la postul public de televiziune, dar că nu Alexandru Sassu este persoana potrivită. Cele două Camere au amânat până în sesiunea viitoare votul pentru completarea Consiliilor de Administraţie ale SRTv şi SRR.
Alexandru Sassu a refuzat să comenteze rezultatul votului, iar Răsvan Popescu s-a ferit să facă aprecieri cu privire la negocierile politice în urma cărora a obţinut şefia CNA. "Eu nu intru în consideraţii politice. Privesc acest mandat strict ca pe o funcţie cât se poate de tehnică. Gândiţi-vă câte rânduri de alegeri ne aşteaptă şi cât de important este ca această instituţie să poată să le gestioneze fără să se facă de râs. Noi am mai făcut acest lucru în ultimii şase ani, nu s-a plâns nimeni şi cred că o să reuşim şi de aici înainte", a spus Popescu.
CNA şi societatea civilă protestează
Attila Gasparik, vicepreşedinte al CNA, a declarat că în Legea audiovizualului nu există categoria de preşedinte interimar şi că va rămâne în funcţie până când parlamentul va decide să valideze din nou preşedintele.
"Este un dispreţ total faţă de lege, manifestat de PSD şi PNL. Ori îl numeau pe Răsvan Popescu preşedinte la CNA, ori nu se atingeau de această problemă", a spus Gelu Trandafir, membru al CNA.
Convenţia Organizaţiilor de Media, Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie protestează faţă de politizarea televiziunii publice.
Profil: Alexandru Sassu - un veteran al politicii
Deputat PD în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000, Alexandru Sassu este printre puţinii politicieni activi dintre cei care au intrat în sistem la începutul anilor "90. În 1998 a fost ministru pentru relaţia cu parlamentul, în Cabinetul lui Radu Vasile. În acelaşi an, Sassu a fost şi candidatul democraţilor pentru postul de primar al Bucureştiului, dar la alegeri nu reuşeşte să obţină decât 3 la sută. În 2000 a fost ales deputat de Timiş pe listele PD, dar în ianuarie 2003 i-a părăsit pe democraţi pentru PSD. S-a făcut remarcat şi pentru că a criticat, în calitate de ministru pentru relaţia cu parlamentul, procedurile greoaie prin care trebuie să treacă, în Camera Deputaţilor şi Senat, actele normative adoptate de guvern, spunând că "parlamentul lucrează ca o fabrică, după program". De profesie este inginer.
Profil: Răsvan Popescu - "ucenic" în Valea Jiului
Având studii de geologie şi experienţă trăită în bazinele miniere din Valea Jiului, timp de trei ani (1987-1990), Răsvan Popescu s-a angajat la săptămânalul "Expres", imediat după Revoluţie. Din 1992 şi până în 1996 a fost corespondent al radio BBC, iar după câştigarea alegerilor de către CDR şi Emil Constantinescu ajunge redactor-şef la TVR, coordonator al emisiunii "Ediţie specială". Este "promovat" şef al Departamentului de Informaţii Publice şi purtător de cuvânt al Guvernului României, cu rang de secretar de stat (1998), dar numai după un an schimbă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni. În perioada 1999-2000 îndeplineşte funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui României, cu rang de consilier de stat. Din 15 septembrie 2000 devine membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.