Sase candidati pentru un oras cu un milion de probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta pentru fotoliul de primar al Bucurestiului intra in linie dreapta odata incheiate sarbatorile de Pasti. Principalele formatiuni si-au lansat deja candidatii, singurul care nu a intrat oficial in

Lupta pentru fotoliul de primar al Bucurestiului intra in linie dreapta odata incheiate sarbatorile de Pasti. Principalele formatiuni si-au lansat deja candidatii, singurul care nu a intrat oficial in campanie fiind Mitica Dragomir, din partea PRM. Lansarea sa este anuntata pentru urmatoarele zile. Traian Basescu, Bogdan Niculescu Duvaz, Monica Tatoiu, Mugur Ciuvica, Mitica Dragomir, Victor Ciorbea se vor confrunta in batalia pentru Bucuresti a carei miza o reprezinta cel mai numeros electorat, dupa cel pentru presedintele Romaniei.
Traian Basescu loveste din nou
Sondajele de opinie l-au obligat pe liderul PD sa candideze din nou la Primaria Capitalei, desi, la un moment dat, parea tentat sa mearga in tandemul Theodor Stolojan, presedinte - Traian Basescu, premier. Analiza optiunilor bucurestenilor a aratat ca Traian Basescu este unul dintre favoritii pentru fotoliul de edil al Capitalei, cu toate ca actualul sau mandat la primarie nu a schimbat fata orasului. Dupa patru ani de razboi de uzura cu majoritatea PSD din Consiliul General si cu primarii pesedisti de sectoare, Traian Basescu a aratat ca are resurse pentru o noua candidatura punandu-i in dificultate pe adversari care par a nu fi gasit formula castigatoare in fata fostului marinar.
Monica Tatoiu, de la cosmetice la gunoaie
Umanistii au propus pentru Bucuresti o echipa suta la suta feminina. Sunt sase candidate pentru primariile de sector, iar la primaria Capitalei, partidul a lansat-o pe Monica Tatoiu, femeie de afaceri cunoscuta si in urma numeroaselor participari la emisiuni tv de divertisment. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, este convins ca finala pentru Bucuresti se va disputa intre Traian Basescu si Monica Tatoiu.
Mugur Ciuvica - usierul viseaza sa treaca pragul
Partidul lui Emil Constantinescu, Actiunea Populara, l-a desemnat pe vicepresedintele formatiunii, Mugur Ciuvica (fostul sef de cabinet al ex-presedintelui Romaniei) pentru candidatura la fotoliul de primar general. Mugur Ciuvica si-a inceput campania prin atacuri foarte dure la adresa lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat, intre multe altele, ca a fost informator al Securitatii, ceea ce i-a adus un proces cu liderul PD. Programul Ciuvica s-a dovedit, cel putin pana acum, un program anti-Basescu, devenit o adevarata obsesie pentru Actiunea Populara.
Bogdan Niculescu Duvaz - varianta de avarie
Desemnarea lui Bogdan Niculescu Duvaz drept candidat al PSD la Primaria Capitalei i-a lasat pe multi cu gurile cascate si cu sentimentul ca partidul de guvernamant n-ar fi prea convins sa se angajeze cu toate fortele in batalia pentru fotoliul de edil-sef al Bucurestiului. Aflat timp de mai bine de zece ani in fruntea PD, de-a dreapta lui Petre Roman ori Traian Basescu (pe care l-a si nasit la nunta de argint), transferat la PSD pe functia de purtator de cuvant, Duvaz este creditat cu sanse minime de castig. Candidatul PSD se confrunta cu handicapuri serioase: notorietatea scazuta, traseismul politic, lipsa de experienta in domeniul administrativ, "priza" la public incomparabil mai mica decat a lui Traian Basescu. Pentru a-l pune cat de cat in valoare, strategii de campanie ai PSD au gandit o lansare a lui Duvaz in cursa, comuna cu a candidatilor la primariile de sector, pusa in scena pe 2 mai, de Ziua Tineretului.
Dumitru Dragomir - "Corleone" joaca pe contraatac
Partidul lui C.V. Tudor mizeaza pe notorietatea pe care Dumitru Dragomir si-a castigat-o in cei 11 ani de cand se afla in fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal. Scandalurile fotbalistice in care a fost implicat, porecla de mafiot ("Corleone"), grosolaniile de limbaj si incoerentele de discurs sunt pietrele de moara care atarna de gatul candidatului peremist, care poate avea succes la segmentul de electorat receptiv prin mesajul populist. Cel mai probabil, Mitica va incerca sa-si expuna calitatile gospodaresc-administrative aplicate in afacerile personale, dar staff-ul de campanie va avea mult de furca in tentativele de a-l tempera pe impetuosul candidat, care va fi lansat la inceputul saptamanii viitoare.
Victor Ciorbea, ultimul taranist
Dezastrul la care a ajuns PNTCD in trei ani de cand il conduce, l-a obligat pe Victor Ciorbea sa intre din nou, dupa opt ani, in cursa pentru Bucuresti. Daca, in 1996, el venea pe cai mari, din postura de candidat al intregii opozitii anti-PDSR, acum reprezinta un partid muribund, care palpaie in sondaje, undeva, la unu maximum doi la suta. Atunci intra in lupta pentru victorie, acum, ca sa dea un semnal clar si ferm ca PNTCD inca traieste. Bucurestenii nu pot uita insa ca, in 1996, castigator al jiltului de primar, Victor Ciorbea l-a pastrat fara sa se mai ingrijeasca de problemele edilitare, ducandu-se prim-ministru si ca, doi ani mai tarziu, atunci cand a fost demis de la Palatul Victoria, reactia sa de copil caruia i s-au luat jucariile, a provocat alegeri locale anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite