Săraci, dar optimişti în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia economică, sistemul de sănătate, creşterea preţurilor sunt principalele îngrijorări ale românilor Românii continuă să aibă o atitudine constantă de încredere în UE,

Situaţia economică, sistemul de sănătate, creşterea preţurilor sunt principalele îngrijorări ale românilor

Românii continuă să aibă o atitudine constantă de încredere în UE, arată primul Eurobarometru, dat publicităţii după aderarea la UE.

Românii sunt mai preocupaţi de situaţia economică a ţării, de sistemul de sănătate, de creşterea preţurilor, de şomaj, de infracţionalitate şi de pensii decât sunt cetăţenii statelor mai vechi membre ale Uniunii. Sondajul a fost efectuat între 10 aprilie şi 8 mai pe un eşantion de 1.019 intervievaţi.

Eurobarometrul arată că, la nivel naţional, încrederea în UE s-a menţinut în ultima jumătate de an la aproximativ acelaşi nivel, 65%. Documentul mai arată că şi-au pierdut încrederea în UE mai ales cei cu resurse reduse - cetăţenii cu educaţie elementară sau muncitorii necalificaţi. Dacă în toamna lui 2006, 70 % din muncitorii necalificaţi aveau încredere în UE, ponderea lor se reduce la 57% în primăvara lui 2007.

Încrederea a sporit mai ales la cei cu resurse bogate - persoane cu educaţie superioară care au acces la internet acasă, la liber-profesionişti şi la manageri.

Portretul optimistului

Din cercetare reiese că cei mai optimişti europeni sunt estonienii, letonienii şi românii. Eurobarometrul arată că, pe termen mediu, optimismul este specific bărbaţilor mai mult decât femeilor, celor înstăriţi, comparativ cu cei săraci, celor din ţările sărace, comparativ cu locuitorii din ţările bogate.

Pe termen scurt, optimiştii sunt mai curând orăşeni, cu educaţie superioară şi în prezent mulţumiţi de propria viaţă. "Săracii Europei sunt optimişti mai ales pe termen mediu. Ei nu aşteaptă minuni. Pe termen scurt, nu cred că situaţia lor se va îmbunătăţi. Pe termen mediu, ei aşteaptă schimbări în mult mai mare măsură decât populaţia din ţările deja bogate. Românii fac parte din această categorie de europeni", se mai afirmă în document.

Nemulţumiţi de calitatea vieţii

"Calitatea vieţii în genere, pensiile şi sistemul de sănătate în mod particular sunt domeniile în care românii se consideră a fi cel mai mult deficitari faţă de media din UE. Ponderea românilor care apreciază că sistemul de sănătate este sub media UE este cu 77 puncte procentuale mai mare, comparativ cu cei care consideră că sistemul respectiv este peste medie", se afirmă în raportul Eurobarometrului.

Costurile de trai, costurile energiei, situaţia asistenţei sociale, şomajul, economia ţării, transportul public, situaţia mediului şi sistemul de educaţie sunt alte aspecte pe care românii le-au caracterizat ca fiind sub media UE, relevă documentul.

Educaţia este percepută ca fiind mai apropiată de media UE. Românii sunt de părere că doar în ceea ce priveşte cunoaşterea limbilor străine se află peste media europeană.

Încredere în televiziune

În toată Uniunea Europeană, oamenii cred în televiziune mai mult decât în presa scrisă, în guvern sau în parlament, la extremă, românii şi bulgarii acordă un credit imens, de aproape 90%, pentru televiziune, se mai arată în document. Dintre cei intervievaţi, 88 la sută au afirmat că au încredere in televiziune, în timp ce doar 19 la sută au spus că acordă încredere guvernului şi parlamentului.

În celelalte state membre încrederea în guvern şi parlament sporeşte, iar încrederea în televiziune se află la 61% pentru cei care au aderat în 2004 şi la 56% pentru statele mai vechi membre UE.

Românii sunt euro-optimişti localişti

Eurobarometrul relevă că o treime din cei intervievaţi sunt caracterizaţi de euro-optimism localist, adică oameni care au simultan încredere în UE, dar sunt foarte puternic legaţi sufleteşte şi de localitatea, şi de ţara
în care trăiesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite