Salvarea Guvernului, un miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană a anunţat că va renunţa la moţiunea de cenzură după ce Guvernul a devansat mărirea pensiilor. Decizia necesită transferarea a 1.370 milioane de lei de la bugetul de

Mircea Geoană a anunţat că va renunţa la moţiunea de cenzură după ce Guvernul a devansat mărirea pensiilor. Decizia necesită transferarea a 1.370 milioane de lei de la bugetul de stat

Geoană i-a mai promis lui Tăriceanu că nu va mai iniţia nicio moţiune simplă. Prim-ministrul şi-a făcut, ieri, un bilanţ al guvernării.

Pensii majorate cu o lună mai devreme şi o indexare salarială de 9% pentru personalul din învăţământ au fost efectele pe care le-a avut adoptarea celor două moţiuni depuse de PSD.

Imediat după voturile dinSenat şi Camera Deputaţilor, premierul Tăriceanu i-a chemat la negocieri pe liderii social-democraţi. Echipa PSD a fost condusă de Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc, iar cea a PNL de Călin Popescu Tăriceanu şi Varujan Vosganian.

În urma discuţiilor de la Palatul Victoria, şeful guvernului a anunţat că pensiile vor fi majorate de la 1 octombrie şi că angajaţii din educaţie vor beneficia de o a doua creştere salarială, de 9%, de la aceeaşi dată.

În schimb, Mircea Geoană a anunţat că formaţiunea sa nu va mai depune o moţiune de cenzură. Potrivit unor surse participante la discuţie, Geoană s-a angajat că nici nu va sprijini, nici nu va mai iniţia vreo altă moţiune simplă.

Moţiunea pe tema educa-ţiei, iniţiată de PDL, a fost respinsă, ieri, de plenul Camerei cu 77 de voturi "pentru", 62 "împotrivă" şi 53 de abţineri. Deşi democrat-liberalii au contribuit la adoptarea, luni, a demersului similar al PSD, oamenii lui Mircea Geoană au refuzat să voteze textul PDL.

Analiştii demontează bilanţul lui Tăriceanu

Prim-ministrul a prezentat, ieri, un bilanţ al guvernării în care a subliniat realizările Executivului şi a evitat să prezinte şi neajunsurile. El a spus că salariile au crescut cu 60% în doi ani, iar pensia medie va avea, la final de mandat, o valoare de 2,5 ori mai mare decât în 2004. Dintre cele 930 de angajamente asumate la început de mandat, 95% au fost realizate, a mai spus premierul.

Succesele economice din ultimii patru ani se datorează în primul rând performanţelor realizate aici de companiile cu capital străin, susţin analiştii economici.

Analistul Ilie Şerbănescu spune că "am obţinut creşteri economice ridicate, dar s-a triplat şi deficitul extern, şi asta din cauză că investitorii străini au venit aici mai mult pentru comerţ şi profituri decât pentru producţie sau export". Cât despre creşterea pensiilor, Ilie Şerbănescu afirmă că aceasta se va transmite în inflaţie, pentru că "deja Guvernul trebuie să caute surse suplimentare pentru a acoperi respectivele cheltuieli, pe lângă bugetul de pensii".

Unde sunt fondurile europene?

Un alt neajuns al Cabinetului ar fi capacitatea redusă de a absorbi fondurile europene. "Sunt bani care vor să ajungă la noi, dar nu reuşesc pentru că, se pare, nu am avut o strategie bugetară coerentă, şi aici e vorba de miliarde de euro", ne-a declarat analistul financiar Matei Păun.

El a precizat că "această creştere economică, pe care o revendică guvernul, ar fi avut loc oricum, cu sau fără aportul celor de la putere". Iar "consumul populaţiei, care a susţinut în cea mai bună măsură creşterea economică, a fost posibil datorită finanţărilor obţinute din bănci", a mai subliniat analistul.

Preţurile au tot crescut

Din decembrie 2004 până în prezent toate preţurile au înregistrat, în medie, creşteri de 26%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

- alimentele s-au scumpit cu 20%.

- costul serviciilor s-a mărit cu 32%.

- produsele nealimentare sunt cu 30% mai scumpe.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite