Salariile profesorilor, la o nouă judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională va fi sesizată de USL după ce Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea pentru plafonarea salariilor câştigate în instanţe. Opoziţia a boicotat şedinţa de ieri a Parlamentului în semn de protest faţă de faptul că Executivul a folosit procedeul asumării răspunderii pentru a 13-a oară.

Prima reglementare pentru care premierul Emil Boc a venit, ieri, în Parlament, este Legea privind uniformizarea salariilor din învăţământ. Cei care au obţinut deja în tribunal creşterea salariului cu 50%, ca urmare a aplicării legii din 2008, îşi vor primi banii restanţi eşalonat, între 2012 şi 2014. 

Remunerarea personalului din învăţământul preuniversitar se va face potrivit unei formule cuprinse în lege. Calculul pleacă de la salariul de dinainte de Legea 221 din 2008, se adaugă 17%, totalul rezultat se scade cu 25%, corespunzător pachetului de austeritate de anul trecut, şi apoi se majorează cu 15%. Salariile finale de încadrare vor fi cuprinse între 670 de lei şi 1.894 de lei. Al doilea proiect, Codul de Dialog Social, nu mai permite negocierea la nivel naţional a contractelor colective de muncă, ci mută accentual pe negocierile la nivel de unitate.

Opoziţia a boicotat şedinţa

Senatorii şi deputaţii PSD şi  PNL nu au participat la şedinţa de ieri a Parlamentului în semn de protest faţă de faptul că Guvernul ocoleşte, prin angajrea răspunderii, deciziile instanţelor. Reprezentanţii USL au anunţat că se vor adresa Curţii Constituţionale unde vor contesta atât legea de plafonare a salariilor profesorilor, cât şi Codul de Dialog Social. Contestaţia USL urmează să fie depusă mâine iar Curtea Constituţională va stabilii data când o va judeca.

Liderii Opoziţiei iau în calcul şi retragerea din Parlament, unul dintre motivele invocate fiind faptul că Guvernul a recurs prea des la angajarea răspunderii, chiar dacă este vorba de o procedură excepţională. „După 13 asumări de răspundere, Parlamentul a fost transformat în ceva mai puţin decât Marea Adunare Naţională pe vremuri", a comentat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Incidente cu profesorii. Câţiva  reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ au avut discuţii aprinse cu angajaţi ai Camerei care le-au refuzat accesul la balcoanele sălii de plen.

Oamenii de ordine le-au explicat profesorilor că nu le pot permite accesul la balcoane, întrucât au nevoie de ecusoane speciale pentru a asista la lucrările Parlamentului. Pe scările din apropierea sălii de plen, unde a avut loc incidentul, la un moment dat a apărut şi deputatul PDL Silviu Prigoană, cărora
persoanele respective i-au cerut sprijinul, însă acesta a evitat să se implice în dispută. Incidentele au apărut în condiţiile în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a interzis accesul invitaţilor în sala de plen.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite